Музика

„Вещици и магьосници“ - приказка балет от Кварто Квартет и Вая Денс

За 1 юни, за всички малки и пораснали балерини

„Вещици и магьосници“ - приказка балет от Кварто Квартет и Вая Денс

 

◊ ПОКАНА

Вълнуваща приказка-балет за „Вещици и магьосници“, за феи и елфи очаква своята публика от малки и пораснали деца на 1 юни от 19.00 ч. в Зала „България“.

По музика на композитора Камий Сен-Санс, с аранжиментите на цигуларя Иван Пенчев от Кварто, който ще бъде едновременно солист и диригент на сцената, заедно с 80 нежни балерини на Vaya Dance Studio, ще разказват приказка за завладяващи герои – магьосници и вещици. Ефирните балерини в образи на приятелки и врагове, на черни котки, елфи и на феи, под хореографията на Ваня Рошкова, ще танцуват сред вълшебен дъжд, отровна гъба и облаци-детективи, по красиви музикални творби, някой от тях изпълнявани за първи път в България. Най-главната вещица на всички вещици  ще бъде актрисата Яна Грозданова, в ролята на разказвач.

След отличения преди дни музикален спектакъл "Кармен – история с рози", с награда на БНР „Музикант на годината“, в категорията "Проект на годината", Кварто квартет заедно с Вая денс студио, отново ще изпълнят Зала "България" с лирична музика и съвършена красота. Отново заедно са подготвили провокативна и красива изненада за ценителите на музикалното и балетно изкуство.

Музикантите на Кварто, които са част от състава на Софийска филхармония, ще видите на сцената под ръководството на цигуларя Иван Пенчев. Те са не само прекрасни ансамблови изпълнители, а и забележителни солисти. Заедно с тях ще свирят пианистът Стефан Врачев, виолончелистът Димитър Тенчев (Кварто квартет), флейтистът Мартин Павлов, обоистът Вълчан Вълчанов, арфистката Деница Димитрова, кларинетистът Атанас Илиев.

Както музикантите от Кварто споменават за този концерт: „Това е най-смелото ни приключение с музиката на Сен-Санс“. Едва ли някой е виждал Introduction and Rondo capriccioso, Havanaise, Africa, Dance Macabre и други подобни виртуозни творби заедно с балет. Е, в 21-ви век в Зала „България“ се случват и такива чудеса. Предполагам, ще се влюбите в тази музика, създадена с много талант и типично френско чувство за изящна брилянтност.“

Програмата включва:

"Танц на смъртта", най-известното от Сен-Санс, с който ще започне спектакълът, Соната за обой, Фантазия за цигулка и арфа, "Цигански танц", Романс оп. 37, виртуозните пиеси за цигулка, в изпълнение на Иван Пенчев - "Хаванеза" и "Интродукция и Рондо капричиозо". За първи път в България балетните фрагменти от оперите "Парисатис" и "Хенри 8ми", както и за първи път Фантазията за пиано "Африка", "Умиращия лебед" (по хореографията на Михаил Фокин). Ще чуете и прочутото Алегро апасионато за виолончело, а Тарантелата за флейта, кларинет и пиано ще си припявате дни след концерта. Програмата ще завърши с "Арагонска хота".

Музикантите от Кварто ансамбъла, по идеен проект на Иван Пенчев, заедно с  Ваня Рошкова, хореограф и ръководител на Вая Денс Студио, са в основата на това необикновено, смело събитие за Зала "България". Заедно с ко-хореографите на спектакъла Виктория Петрова, Кристине Енков и Моника Есова. Корепетитор на балета Даниела Методиева.

Приказен подарък за малки и големи деца, на който ще насладите през вечерта на 1 юни.

 

* * *


50. Международен фестивал "Софийски музикални седмици" е посветен на 140 годишнината от обявяването на София за столица на България.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

Съорганизатори: Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония

 

Билети на касите и онлайн https://epaygo.bg/9470885881

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
29.05.2019 г. 16:20
Етикети:
Зала БългарияСофийска филхармонияКварто Квартет
фестивал "Софийски музикални седмици
Яна Грозданова
Вая Денс
приказка-балет
„Вещици и магьосници“
Посетено:
1125
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29754-veshtitsi-i-magyosnitsi-prikazka-balet-ot-kvarto-kvartet-i-vaya-dens