Музика

Камерен концерт на Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум - пиано (Люксембург) и представяне на компактдиск на Албена Петрович Врачанска

В програмата на 50. МФ „Софийски музикални седмици”

Камерен концерт на Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум - пиано (Люксембург) и представяне на компактдиск на Албена Петрович Врачанска

На снимката: Албена Петрович Врачанска и Роман Носбаум

 

◊ ПОКАНА

Днес, 26 май (неделя) от 19 часа в Камерна зала „България”, камерното дуо от Люксембург Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум – пиано ще изнесе концерт в рамките на 50-ото юбилейно издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”.

В програмата са включени творби от Клаудио Монтеверди, Бах-Силоти, Джулио Качини, Тору Такемицу, Джон Кейдж и Албена Петрович Врачанска. Концертът е и промоция за България на най-новия компактдиск на световно признатия български композитор Албена Петрович Врачанска "The Voyager: Мелодии за глас и пиано", писан в оригинал за дуо Носбаум.

Албумът "The Voyager: Мелодии за глас и пиано" излиза под престижния label Solo.musica и много бързо получава прекрасни отзиви от професионалната критика (klassik.de, pizzicato.lu, Ritmo Испания и много други). Представянето му днес в Зала „България” е част от международно турне, включващо 8 концерта в Люксембург, България, Испания, Германия, Австрия, което започна в началото на май във Philharmonie Luxembourg.

Албена Врачанска е внучка на самобитния композитор Андрей Врачански. Живее и твори в Люксембург от 25 години и заема специално място в културния живот на тази страна. Дълъг е списъкът с наградите, получила в последните години. Сред тях най-престижна е люксембургското признание “Кавалер на ордена за заслуги на страната”.

Написала е над 600 произведения в различни жанрове, между които 4 камерни опери и 2 концерта за оркестър – единият е за туба, а другият двоен – за баритон саксофон и пиано. Нейното творчество е своеобразен мост между културата на двете страни – България, където е родена и получава своето образование, и Люксембург, където тя се развива професионално и реализира.

Албена Петрович Врачанска е чест гост на родна сцена: на фестивала Piano Extravaganza, ррIANISSIMO (в последното 22-ро издание беше представена от японския пианист Котаро Фукума, в рамките на Пловдив 2019), а световната премиера на нейната опера „Любов и ревност“ на сцената на Държавна опера Стара Загора, през май 2018 г., е една oт първите премиери на опера от български композитор през XXI век.

Издава CD „Crystal Dream“ – като изпълнението на творбите си е поверила на пианиста Роман Носбаум – през 2016 година с българската фирма GEGA new, получава изключително висока оценка от пресата в чужбина и в България. Отново с Роман Носбаум, в дует с неговата сестра – сопраното Вероник Носбаум, са в основата на следващия мащабен проект за CD "The Voyager: Мелодии за глас и пиано", който става реалност през 2019 и който ще представят пред българска публика днес.

За Роман Носбаум в музикантските среди се знае, че е пианист със свеж, модерен допир. Камерен музикант, търсещ свободата в звуковия спектър от Бах до импресионист като Албена Петрович Врачанска, която освен модерното пиано често прибавя допълнително и различни перкусионни инструменти (гонг, камбанки и др.). Изпълненията му се открояват с интелигентност, фина индивидуалност и техническо съвършенство. Търси цвета на звука, нови начини за въздействие на инструмента, не върви по утъпканите пътища на класическия музикант. В съпровод с вокала на Вероник, адаптира пианото към гласа и се получава очарователна спойка.

Люксембургското сопрано Вероник Носбаум получава музикалното си образование в  Кралската консерватория в Лиеж, Париж, има златен медал за бароковото си пеене от Консерваторията в Мец, усъвършенствала се е и в съвременната опера, участва в оперния фестивал Tête-à-Tête в Лондон. Тя активен концертиращ музикант и преподавател в Консерваторията в Люксембург. Сред вокалните среди е известна със своя красив, топъл, нюансиран глас и способността „да живее на сцената”.

Концертът днес на дуо Носбаум в Камерна зала „България” е част от програмата на 50-ото издание на Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Фестивалът се провежда под знака на 140 години от утвърждаването на София за столица на България. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

Билети на касата на Зала „България”, както и чрез: TicketsBG.com, Eventim.bg, ePay-GO, Bilet.bg и техните партньори. Билети с отстъпка за учащи и пенсионери

Пълната програма на Фестивала на:
http://sofiaweeks.com/
https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/

Автор:
Августа Манолева, Тина Коилова
Публикация:
26.05.2019 г. 11:19
Етикети:
Посетено:
1241
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29720-kameren-kontsert-na-veronik-nosbaum-sopran-i-roman-nosbaum-piano-lyuksemburg-i-predstavyane-na-kompaktdisk-na-albena-petrovich-vrachanska