Музика

Джаз пианистът Деян Илиич от "Eyot" с турне в концертните пространства на БНР в Благоевград, София и Пловдив

По покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ Илиич ще представи новия си албум "Dyad"

Джаз пианистът Деян Илиич от "Eyot" с турне в концертните пространства на БНР в Благоевград, София и Пловдив

 

◊ СЪБИТИЕТО

Деян Илиич, един от водещите джаз пианисти на Балканите, ще изнесе концерти в България на 14, 15 и 16 май по покана на фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на Българското национално радио.

Илиич ще представи програмата от новия си солов албум "Dyad" на 14 май в Голямото концертно студио на Радио Благоевград, на 15 май в Първо студио на БНР в София и на 16 май на „Камерна сцена Пловдив“ в Радио Пловдив. Всички концерти започват в 19.30 часа.

Деян Илиич е пианист и композитор, създател на ню джаз квартета "Eyot" – група, станала любима на българската аудитория през последното десетилетие, след участията си на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР (2011, 2015, 2017, 2018), Джаз фестивала в Банско (2012) и „Джаз Перелик“ в Родопите (2013). С квартета Eyot Деян Илиич е концертира в цял свят – от Япония до Великобритания. Наричани „Нирвана на европейския джаз“, Eyot са носители на наградата на Midem в Кан, а последните им два албума Similarity (2014) и Innate (2017) са записвани от Джим Бар в Бристъл и от Стив Албини в легендарното студио Electrical Audio в Чикаго.

Програмата соло пиано на Деян Илиич от новия му албум Dyad (Metropolis Records, 2019) ще бъде представена в три поредни дни в три концертни студиа на БНР само две седмици след премиерата му в рамките на Световния ден на джаза. Освен пиесите от Dyad, сътворени на границата между джаза, съвременната музика, ембиънт-музиката и загатнатите фолклорни мелодии и ритми, концертната програма включва и солови версии на някои от добре познатите произведения на Eyot. 

 

Билетите за концертите в София (https://epaygo.bg) и Пловдив (https://epaygo.bg) могат да бъдат закупени в онлайн системата на EpayGo (генерален спонсор на турнето) и на касите на EasyPay в цялата страна. Билети за софийския концерт могат да бъдат закупени и в Рекламно-информационния център на БНР. Концертът в Радио Благоевград е с вход свободен.

Автор:
БНР
Публикация:
13.05.2019 г. 14:48
Посетено:
745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29619-dzhaz-pianistat-deyan-iliich-ot-eyot-s-turne-v-kontsertnite-prostranstva-na-bnr-v-blagoevgrad-sofiya-i-plovdiv