Музика

Чайковски и Шостакович от Кварто

„Война и мир“ - един концерт с послание на 7 май в Зала "България"

Чайковски и Шостакович от Кварто

 

◊ ПОКАНА

„Война и мир“, един концерт с послание по случай рождената дата на П. И. Чайковски - 7 май. Един пореден вълнуващ музикален проект на Кварто Квартет.

Никак не е случаен изборът на произведенията в този концерт и разбира се, подбраното заглавие. Замисълът на музикантите отново е свързан с преживяване на дълбока душевност и на творчество в цялата му пълнота. Стремежът тук е чрез класическата музика музикантите да пресъздадат картини и да обрисуват разтърсващи моменти и контрасти от живота.

Войната. Струнният квартет № 8 на Шостакович се е появил само за три дни – от 12 юли до 14 юли 1960 г. Формално, композиторът го посвещава на „паметта на жертвите на фашизма и войната”. Но споменът за собствените му унижения и постоянни опасности за себе си, своите роднини и колеги, на които Шостакович е бил подложен в Сталинската епоха, споменът за масовия терор го карат да създаде едно от най-искрените автобиографични произведения. В средните части на квартета, Шостакович цитира повече от двадесет свои собствени теми от произведения от различни години, а монограмът DSCH пронизва цялата композиция. Автобиографичните особености са дадени на фона на широк спектър от емоции, развиващи се повече върху симфоничен, отколкото на камерен мащаб.

Мира и красотата музикантите от Кварто са избрали да представят чрез струнен квартет №1 в ре мажор на Чайковски. По самата си същност, той е простичък и непретенциозен по форма и текстура, привлича със свежестта на звука, светлото настроение, спонтанността на мелодичния израз, ефирния и ясен характер на музиката. Квартетът е едно от най-добрите постижения на ранните творби на великия руски композитор, което бързо станало широко известено и това било едно от първите произведения на композитора, прозвучало в Западна Европа. Първите две части, поддържани в успокояващи лирични тонове, контрастират с хумористичното скерцо с гениална игра на ритми и енергичен заряд на финала, подобно симфоничните финали на Чайковски. Втората част на квартета, базирана на фолклорна песен, станала много популярна по време на живота на композитора и била едно от най-често изпълняваните музикални произведения.

Вечерта на 7 май от Кварто квартет:

"Война и мир" в концертната Зала "България". Начало - 19.00 ч.

 

Билети на касата на залата или в електронната мрежа. https://epaygo.bg/5882080095?saleid=5882080095

 

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
23.04.2019 г. 05:06
Посетено:
1268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29487-chaykovski-i-shostakovich-ot-kvarto