Музика

Тържествено откриване на петнадесетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ 2019

23 април 2019, 18:00 часа, Зала “Оборище 5“

Тържествено откриване на петнадесетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ 2019

 

◊ ПОКАНА

Тържествено откриване на петнадесетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ 2019.

Конкурсът “Млади виртуози“ е създаден през 2004 година, по инициатива на г-жа Милка Митева, по повод 100-годишнината от основаването на Първата музикално-образователна институция у нас, Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

От 2013 г. конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY (European Union of Music Competitions for Youth). Той се организира ежегодно в различни специалности, предназначен за млади изпълнители и композитори от цял свят. Тази година конкурсът по композиция е посветен на 120-годишнината от рождението на Патриарха на българската музика – Панчо Владигеров.

Петнадесетото издание на международния конкурс "Млади виртуози 2019” ще бъде открито с тържествен концерт-церемония.

В него ще вземат участие носители на Голямата награда “Откритие на конкурса” и лауреати от изминалите издания.

Концертната програма се открива с Поемата "Perpericonia" от Десислава Георгиева в изпълнение на Гергана Иванова (флейта) и квартет „Арте“, в състав: Кристина Хинова (цигулка), Филип Филипов (цигулка), Стефания Янкова (виола), Марина Хинова (виолончело); творбата е носител на Втора награда (I-ва не се присъжда) в последното издание на международния конкурс по композиция, посветен на 110-тата годишнина от рождението на Марин Големинов.

Йоан Димчовски е носител на първа награда по китара в дванадесетото издание на конкурса през 2016 година. Той ще изпълни „Танго ен Скай“ от Роланд Диенс.

„Кросоъвър“ от Волфганг Райфенедер ще звучи в изпълнение на Сара Чакърова - лауреат на единадесетото издание на конкурса (2015), спечелвайки престижното второ място в секция „Ударни инструменти“.

Лора Маркова, удостоена с Първа награда в категория „Цигулка“ в деветия конкурс „Млади виртуози“ (2013). Заедно със София Чернишкова (акомпанимент на пиано) ще изпълни „Фантазия Кармен“ от Франц Ваксман.

„Танцови прелюдии“ от Витолд Лютославски ще прозвучи в изпълнение на Ангелина Гочева (кларинет), в акомпанимент от Богдан Иванов (пиано). Ангелина Гочева печели първа награда в тринадесетия конкурс през 2017 година.

Програмата продължава с „Оригинална тема с вариации“ от Хенрих Виенявски, в изпълнение на Кристина Георгиева (цигулка), с клавирния съпровод на Георги Беломъжов.

Концертът ще завърши с пиеси от Ференц Лист и Джордж Кръмб в изпълнение на лауреата от конкурса „Млади виртуози“ през 2009 г., пианистът Николай Шаламов.

 

Входът за събитието е свободен.

23 април 2019, вторник, 18:00 часа,
Зала “Оборище 5“

Автор:
22.04.2019 г. 10:24
Посетено: 812
Етикети: Международен конкурс, Конкурс по композиция, Кристина Георгиева, Десислава Георгиева, Марин Големинов, Панчо Владигеров, Млади виртуози, Конкурс за изпълнители, Николай Шаламов, Ангелина Гочева, Сара Чакърова, Йоан Димчовски, квартет „Арте“, Оборище 5, Национално музикално училище „Любомир Пипков“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29483-tarzhestveno-otkrivane-na-petnadesetoto-izdanie-na-mezhdunarodniya-konkurs-mladi-virtuozi-2019