Музика

Тържествено откриване на петнадесетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ 2019

23 април 2019, 18:00 часа, Зала “Оборище 5“

Тържествено откриване на петнадесетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ 2019

 

◊ ПОКАНА

Тържествено откриване на петнадесетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ 2019.

Конкурсът “Млади виртуози“ е създаден през 2004 година, по инициатива на г-жа Милка Митева, по повод 100-годишнината от основаването на Първата музикално-образователна институция у нас, Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

От 2013 г. конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY (European Union of Music Competitions for Youth). Той се организира ежегодно в различни специалности, предназначен за млади изпълнители и композитори от цял свят. Тази година конкурсът по композиция е посветен на 120-годишнината от рождението на Патриарха на българската музика – Панчо Владигеров.

Петнадесетото издание на международния конкурс "Млади виртуози 2019” ще бъде открито с тържествен концерт-церемония.

В него ще вземат участие носители на Голямата награда “Откритие на конкурса” и лауреати от изминалите издания.

Концертната програма се открива с Поемата "Perpericonia" от Десислава Георгиева в изпълнение на Гергана Иванова (флейта) и квартет „Арте“, в състав: Кристина Хинова (цигулка), Филип Филипов (цигулка), Стефания Янкова (виола), Марина Хинова (виолончело); творбата е носител на Втора награда (I-ва не се присъжда) в последното издание на международния конкурс по композиция, посветен на 110-тата годишнина от рождението на Марин Големинов.

Йоан Димчовски е носител на първа награда по китара в дванадесетото издание на конкурса през 2016 година. Той ще изпълни „Танго ен Скай“ от Роланд Диенс.

„Кросоъвър“ от Волфганг Райфенедер ще звучи в изпълнение на Сара Чакърова - лауреат на единадесетото издание на конкурса (2015), спечелвайки престижното второ място в секция „Ударни инструменти“.

Лора Маркова, удостоена с Първа награда в категория „Цигулка“ в деветия конкурс „Млади виртуози“ (2013). Заедно със София Чернишкова (акомпанимент на пиано) ще изпълни „Фантазия Кармен“ от Франц Ваксман.

„Танцови прелюдии“ от Витолд Лютославски ще прозвучи в изпълнение на Ангелина Гочева (кларинет), в акомпанимент от Богдан Иванов (пиано). Ангелина Гочева печели първа награда в тринадесетия конкурс през 2017 година.

Програмата продължава с „Оригинална тема с вариации“ от Хенрих Виенявски, в изпълнение на Кристина Георгиева (цигулка), с клавирния съпровод на Георги Беломъжов.

Концертът ще завърши с пиеси от Ференц Лист и Джордж Кръмб в изпълнение на лауреата от конкурса „Млади виртуози“ през 2009 г., пианистът Николай Шаламов.

 

Входът за събитието е свободен.

23 април 2019, вторник, 18:00 часа,
Зала “Оборище 5“

Автор:
Публикация:
22.04.2019 г. 10:24
Посетено:
1225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29483-tarzhestveno-otkrivane-na-petnadesetoto-izdanie-na-mezhdunarodniya-konkurs-mladi-virtuozi-2019