Музика

Млади европейски таланти на Варненска сцена

Сезон 2006 / 2007

Млади европейски таланти на Варненска сцена


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 ноември 2006 г. от 19.00 часа ще се състои Симфоничен концерт на Варненската филхармония

Диригент: Боян Виденов
Солист: Фиделе Антоничели – пиано

В програмата:
. Ян Сибелиус – “Тъжен валс”;
. Лудвиг ван Бетовен - Концерт за пиано № 3 в до минор опус 37, Симфония № 7 в ла мажор опус 92


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БОЯН ВИДЕНОВ

В респектиращата симфонична програма с Варненската филхармония ще участват двама млади и талантливи музиканти. Със своята кратка и успешна кариера те са вече не само граждани на Европа, а и на света.

Боян Виденов е роден в София през 1987 г., в семейството на добре известни музиканти. Първият му учител по цигулка от тригодишна възраст е неговата майка, Дора Бръчкова. На десетгодишна възраст започва системно да учи пиано под ръководството на Анна Борисова, а по-късно при проф. Рудолф Майстер в училището по музика и изпълнителски изкуства в Манхайм. Също така учи обой при първия обоист на Щутгартския радиосимфоничен оркестър Уйлямс Калиунас.

Неговото музикално образование включва и уроци по пеене при неговия баща, известния български баритон Любомир Виденов. На шестнадесетгодишна възраст печели в Германия конкурса “Младостта музицира”. Същевременно развива своите интереси и към джаз музиката. Учи при един от най-забележителните джаз пианисти в Германия - Кристоф Мудрих. Изявява се като солист и участник в различни джаз формации на много концерти.

Боян Виденов започва диригентската си кариера на 18-годишна възраст, когато е поканен да дирижира Коледен концерт с Ригелсбергския камерен оркестър. Това е първият му опит като диригент, който се превръща в голям успех, приет с окуражителни отзиви от специализираната критика. През март 2006 следва концерт с Пловдивска филхармония, получава и други ангажименти, включващи концерт с Майнхаймския ансамбъл, оценени високо от няколко италиански вестника.

Въпреки своята младост, едва 19-годишен, Боян Виденов има редица покани да дирижира професионални европейски оркестри. Неговите бъдещи ангажименти включват турнета в Китай през декември 2006, а също и в Италия и Испания през 2007 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕДЕЛЕ АНТОНИЧЕЛИ

“Изключително виртуозно изпълнение на Концерта за пиано № 2 от Сен-Санс, изпълнен във възможно най-бързото темпо с благороден стил и фантазия” (в. “Стар Телеграф”). “Със своето специфично музициране успява да достигне кулминации и искреност, без да се стреми към самоцелни ефекти” (в. “Франкфуртер алгемайне цайтунг”).

Ласкавите оценки от престижни европейски издания са за италианския пианист Феделе Антоничели. Той е роден през 1973 г. Започва да учи пиано на петгодишна възраст. Завършва с отличие Консерваторията “Писини” в Бари и продължава обучението си при проф. Томас Диус във Висшето музикално училище в Саарбрюкен (Германия). Специализира при много световноизвестни пианисти, между които и легендарния Алдо Чиколини.

Носител е на повече от 30 награди от национални и международни конкурси за пиано и камерна музика, между които “Артуро Бенедети Микеланджели” в Париж (2000), конкурсът в Саарбрюкен (2001), Конкурс на Висшето музикално училище в Рощок (2001). През 2002 г. на конкурса на германската телевизия ARD в Мюнхен получава с Мюнхенския камерен оркестър награда за най-добър изпълнител на класически концерт.

Феделе Антоничели участва като солист с оркестрите на Бари, Руската държавна филхармония, Филхармония “Реал” – Галисия, Хамбургски камерен оркестър и др. Работи и с различни камерни формации (дуо, трио, квинтет и съпровод на пеене) в Италия, Малта, Швейцария, Германия, Испания, Франция, Великобритания, Гърция, САЩ и Канада. Реализирал е записи за Италианската телевизия RAI и в Германия.

От 1995 г. преподава пиано и камерна музика в Музикалната академия - Саарбрюкен и в Гинген, Германия.
Автор:
02.11.2006 г. 19:24
Посетено: 893
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2942-mladi-evropeyski-talanti-na-varnenska-stsena