Музика

Идва “Време за фолклор” на 15 април в Зала 1 на НДК

Ансамбъл „Чинари”, “Мистерията на българските гласове”, Стоян Янкулов-Стунджи и “101 каба гайди”

Идва “Време за фолклор” на 15 април в Зала 1 на НДК

  

◊ СЪБИТИЕТО

На 15 април, понеделник, Зала 1 на НДК ще посрещне за първи път на една сцена едни от най-успешните български частни фолклорни формации в първия по рода си спектакъл - “Време за фолклор”

В тази вечер за ценители ще видим и чуем Ансамбъл “Чинари”, “Мистерията на българските гласове”, Стоян Янкулов-Стунджи и “101 каба гайди”. В рамките на 90 минути ще се насладим на майсторски изпълнения на атрактивни фолклорни танци, песни, инструментали и сола. Във фолклорната приказка ще се включат още група “Еtnotix”, трио “Булгарина” и “Чинари дръмс”, а на финала ще станем свидетели на запомнящо се общо изпълнение на всички участници.

Интересното е, че всички тези пазители на българската традиция са и в инициативен комитет по утвърждаване на официален Празник на българския фолклор, какъвто се оказва, че няма. Идеята е на Асен Павлов – създател и художествен директор на “Чинари” и е подкрепена от всички участници във “Време за фолклор”. Идеята им е такъв ден да се чества официално и подобаващо на 22 юни, когато е лятното слънцестоене. Съвсем скоро се очаква „Ден на българския фолклор“ - от идея да се превърне в реалност.

Билетите за спектакъла “Време за фолклор” на 15 април можете да намерите в интернет в системата на Ticketportal.bg и още в Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, бензиностанции ОМВ, магазини Orange. Цената им е от 20 до 40 лв. според мястото в залата.

 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Във “Време за фолклор” ще чуем вълшебните гласове на “Мистерията на българските гласове”, които миналата година издадоха новия си албум “BooCheeMish” с участието на Лиса Джерард. Световноизвестният български хор е номиниран няколко пъти и е носител на награда “Грами” от 1990 г. На 15 април хорът ще представи традиционна фолклорна програма.

На 15 април в зала 1 на НДК ще видим и великолепните танцьори от Ансамбъл “Чинари”, които през декември 2018 отбелязаха бляскаво 25-годишнина от създаването си. „Чинари“ е първият частен ансамбъл у нас. През годините неговият хореограф, основател и директор - Асен Павлов създава 13 авторски спектакъла, които радват публиката всяка година преди Коледа. Асен Павлов и “Чинари” са удостоени с едни от най-престижните награди у нас за спектаклите си – ИКАР, "Кристална лира", Грамота и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики за принос в развитието на българската култура, "Златна Муза 2018".

Ритъмът на “Време за фолклор” ще усетим със Стоян Янкулов-Стунджи - най-изявеният ни и талантлив перкусионист. Той не спира да ни изненадва с участието си в различни и интересни проекти със своето уникално по стил свирене. Изпълнението на “Вода” в дует с Елица Тодорова, достигна пето място в Евровизия през 2007 г. Във “Време за фолклор” Стунджи ще има и общо изпълнение с “Чинари Дръмс” и “101 каба гайди”.

Един от най-сериозните по численост и ефект състави у нас – “101 каба гайди” ще се включи с пълна сила в спектакъла. Съставът е основан в гр. Смолян от един от най-известните майстори на каба гайда в България - Kocтaдин Илчeв. В него участват музиканти от всякакви възрасти, а има и 11 жени - гайдарки. “101 каба гайди” е с рекорд в “Книгата на Гинес” oт май 2012 г., когато 333-ма гайдари на възраст от 6 до 66 години се разписват с невероятно майсторско изпълнение на Народна сюита.

 

 

Автор: Организаторите
12.04.2019 г. 17:48
Посетено: 660
Етикети: Стоян Янкулов-Стунджи, “Мистерията на българските гласове”, спектакъл, концерт, Ден на българския фолклор“, “101 каба гайди, Ансамбъл “Чинари”, Време за фолклор
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29417-idva-vreme-za-folklor-na-15-april-v-zala-1-na-ndk