Музика

Малкото чудо Ивайло Василев свири Моцарт със Симфоничния оркестър на БНР

Концерт на 5 април в Зала „България"

Малкото чудо Ивайло Василев свири Моцарт със Симфоничния оркестър на БНР

 

◊ СЪБИТИЕТО

Малкото чудо Ивайло Василев гостува на Радиосимфониците в концерта им на 5 април, петък, от 19.30 ч. в зала „България". Гост-диригент на концерта ще бъде Георги Патриков, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров".

11-годишният пианист Ивайло Василев, наричан „Малкият Моцарт", е ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков" в класа на Емилия Канева и вече е лауреат на много първи и специални награди от национални и международни конкурси.

„Ръцете на това дете „хвърчат", казва за него Владимир Владимиров, преподавател по пиано в Мадрид и допълва: „Ивайло има много красиво звукоизвличане, освен това композира за пиано и цигулка. Малко деца на тази възраст се разсвирват с прелюдиите на Рахманинов, с тригласни инвенции на Бах и с етюди от Дебюси. Въпреки крехката си възраст, той е широко скроена личност. Преди три месеца, през декември 2018 г., Ивайло Василев спечели първа награда на конкурса „Щелкунчик" в Москва с най-висок бал от двата тура и единствен максимален бал на втория тур. На финалния трети тур в Москва Ивайло блестящо изсвири Концерт №12 в ла мажор от Моцарт. Същото произведение малкият пианист ще изпълни със Симфоничния оркестър на БНР в дебюта си като негов солист на 5 април в Зала „България".

В програмата ще прозвучи още увертюрата от „Необитаемият остров" на Йозеф Хайдн, Вариации върху тема от Хайдн от Йоханес Брамс и „Песен на Съдбата" от Брамс с участието на Смесения хор на БНР, подготвен от Любомира Александрова.

*

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата на „Кантус Фирмус" в Зала „България" и онлайн на ticketsbg.com.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" към СУ, катедра „Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.

Автор: БНР
03.04.2019 г. 15:17
Посетено: 996
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29347-malkoto-chudo-ivaylo-vasilev-sviri-motsart-sas-simfonichniya-orkestar-na-bnr