Музика

Роман Федчук с цигулка "Гуарнери" във Варна

XX Великденски музикален фестивал - Варна 2019

Роман Федчук с цигулка "Гуарнери" във Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

Роман Федчук с цигулка "Гуарнери" във Варна

В симфоничния концерт на 5 април 2019, 19.00, Варненска опера, именитият цигулар Роман Федчук, проф. по цигулка в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия, ще свири с цигулка „Гуарнери" от Златния век на лютиерството, както наричат XVI век. Това е голямата изненада, която гостът поднася на варненските меломани за XX Великденски музикален фестивал. С Варненската филхармония, под диригентството на Станислав Ушев, той ще интерпретира Концерт за цигулка и оркестър №3 от В. А. Моцарт, неговата любима творба от великия композитор.

Ще чуем също виртуозния Концерт за пиано и оркестър №2 от Сергей Рахманинов, също любима творба на пианиста Руслан Павлов, с чието изпълнение преди време той остави трайни следи в съзнанието на ценителите. В програмата на концерта е включена и Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ от П. И. Чайковски.

Преди концерта на 5 април, проф. Роман Федчук ще представи ценната цигулка "Гуарнери" на 3 април, 13.00, Сцена Ротонда на пресконференция, открита и за любопитна публика. Ще разберем каква е историята на тази цигулка, на която той има привилегията да свири и каква е тайната на нейния вълшебен глас. На срещата, на която ще присъстват и учениците от неговия майсторски клас, той ще разкаже за работата си по проекта на фондация „Европейска музикална академия“, ще обяви стипендиантите, избрани от него за участие в Летния музикален фестивал – Прага 2019, обещава и музикални изненади.

 

◊ ЕВРОПЕЙСКА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ И ПРОФ. РОМАН ФЕДЧУК

Присъствието на Роман Федчук във Варна дължим на Фондация "Европейска музикална академия" с изп. директор Теодора Димитрова. Тя представя във Варна своя нов проект „Университет за теб“, насочен изцяло към млади цигулари във възрастовата група до 18 години – ученици, на които предстои да изберат как да продължат обучението си. Всяка година Фондацията ще кани във Варна професор от чуждестранен университет, който провежда майсторски класове, организира конкурси, фестивали и същевременно развива успешна концертна дейност. За екипа е от особено значение именно личност от такъв висок ранг да предаде многостранния си опит на младите хора, тръгнали по пътя на трудното изпълнителско изкуство.

Изборът на Фондация "ЕМА" за 2019 г. e известният цигулар Роман Федчук от Украйна, професор по цигулка в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. Още по време на обучението си в Музикалното училище „С. Крушелница” в Лвов, той е смятан за един от най-обещаващите таланти на неговото поколение. На 11 години вече свири с Лвовската филхармония, а първия си голям успех постига на Международния музикален конкурс „Ян Коциан” в Чехия през 1985 г. Продължава обучението си в легендарната консерватория „Чайковски” в Москва, специализира при световноизвестните цигулари Д. Циганов и И. Щерн. През 1991 г. става лауреат на големия международен конкурс "Vianna da Motta" в Лисабон, печели награди на редица международни музикални конкурси като F. Kreisler 1992, Пражка пролет 1992, V. Huml 1993, IV Музикален конкурс Gernbach 1996.

Концертира като солист на филхармониите в Киев, Загреб, Западнобохемския симфоничен оркестър, Virtuosi Pragensis, Чешката камерна филхармония, и е чест гост на европейски музикални фестивали Iserlohn в Германия, Тour във Франция, Chursachsischer Sommer в Германия, Международния фестивал за музика и танци в Убеда, Испания, Международните музикални фестивали в Москва, в Бохемия и др.

Свири в различни европейски камерни формации в Италия, Германия и Русия, бил е концертмайстор на прочутите „Московски солисти“ с ръководител Юрий Башмет.

След като се премества да живее в Прага, основава Международния ансамбъл на солистите "Concertino", в чийто състав влизат само млади хора и успешно концертира с него не само в Чехия, но и в други европейски страни. В сътрудничество с арфистката Стания Рамешова създава дуета „Ренесанс“, който се радва на голяма популярност в Прага, други чешки градове, също в Генуа, Милано, Убеда, Оренсе, Москва. Концертира на сцената на Volksoper във Виена, заедно със сопраното Режина Ренцова, с която записва CD "Masters of Romanticism", издава и други компактдискове. Изявява многостранния си талант и като пианист в клавирния квартет "Лудвигски пиано квартет".

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
01.04.2019 г. 19:14