Музика

Концерт "Барок и романтизъм" - Concerto antico чества рождението на Й. С. Бах

23 март 2019 г., 19 часа, Национален музей "Земята и хората"

Концерт "Барок и романтизъм" - Concerto antico чества рождението на Й. С. Бах

 

◊ ПОКАНА

Концерт "Барок и романтизъм"

Концертът е посветен на Първа пролет и рождението на Й. С. Бах (21 март 1685).

Консорт за старинна музика Concerto antico:

. Деян Иванов - обой,
. Константин Кожухаров - обой,
. Сабина Йорданова - фагот,
. Янко Маринов - чембало, пиано

В програмата: творби от Йохан Себастиан Бах, Георг Фридрих Хендел, Антонио Вивалди, Ян Дисмас Зеленка, Йохан Фридрих Фаш и Ференц Лист.

Необикновен концерт с известния и любим на публиката Консорт за старинна музика Concerto antico. Ще отбележим рождението на гениалния и неизчерпаем извор на музика - Йохан Себастиан Бах.

"Барок и романтизъм" е нов проект на ансамбъла. Обикновено школските музиковедски изследвания наблягат на стилистичната разлика между бароковата и музиката на романтизма. Посочва се например, че афектите и страстите на барока в романтизма се въплъщават в емоции-чувства, че архитектониката и отчетливата детайлност на барока (разпознаваемостта на елементите) е заместена от обща вълна и енергия, от линеарност и преливащи форми (по изследователя Ернст Курт). В този си проект Concerto antico ще представи друг поглед - общото, близостта в музиката на барока и романтизма, особено при конкретни автори, са видими. Връзките са проследими както в техниката и изразните средства - полифония, хармония, мелодика, интервали, универсалната символика, реторика, така и в тематиката - странстването, героиката, съ-страданието, стремежите към възвишеното и божественото и разбирането на човешкото.

 

23 март (събота) 2019 г., от 19 часа
Национален музей "Земята и хората" - София, бул. „Черни връх" 4

Концертът ще е без билети (вход свободен), но музикантите призовават публиката за волни дарения в края на концерта. Заповядайте! Да споделим радостта от бароковата и романтичната музика!

https://web.facebook.com/events/352246668957949/

 

Автор:
Пламен Петров
Публикация:
19.03.2019 г. 16:38
Етикети:
Й. С. БахконцертConcerto antico
Барок и романтизъм
Посетено:
947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29225-kontsert-barok-i-romantizam-concerto-antico-chestva-rozhdenieto-na-y-s-bah