Музика

Виртуозният цигулар Кристоф Барати гостува на Симфоничния оркестър на БНР

Празничен унгарски концерт на 15 март от 19.30 ч. в Зала „България"

Виртуозният цигулар Кристоф Барати гостува на Симфоничния оркестър на БНР

 

◊ СЪБИТИЕТО

Виртуозният цигулар Кристоф Барати ще гостува на Симфоничния оркестър на БНР на Националния празник на Унгария като солист в Концерт №1 за цигулка и оркестър от Макс Брух.

На 15 март, петък, от 19.30 ч. в зала „България" Радиосимфониците под палката на главния диригент Марк Кадин ще изпълнят произведения на най-обичаните унгарски композитори.

Празничният концерт Ala Ungarese ще започне с „Ракоци марш" от Ектор Берлиоз. Радиосимфониците ще представят за първи път пред българска публика и произведението „Празнични звуци" от Ференц Лист, а последните акорди на концерта ще постави сюитата „Чудният мандарин" от Бела Барток.

Кристоф Барати печели едни от най-престижните конкурси за цигулка в света – Кралица Елизабет в Белгия, Паганини в Москва, Жак Тибо в Париж, Родолфо Липицер в Гориция. Той е носител на най-високото отличие на Унгария в областта на изкуството на името на Лайош Кошут. За Кристоф Барати Arkiv Music пише: „Както повечето виртуозни млади цигулари, той има ярка техника и това, което го отличава от други е, че може да променя фразите си, така че да съответстват на настроението на музиката и да извлече повече от повърхностното разчитане... комбинацията от страст и интелектуалност прави изпълненията на Барати неустоими." Носител е на Трета награда и Наградата на публиката от Международния конкурс „Кралица Елизабет" – Белгия и е лауреат на престижния конкурс Паганини – Москва.

Концертът се организира със съдействието на Унгарския културен институт.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" към СУ, катедра „Музика" към НБУ и АМТИИ – Пловдив при представяне на ученическа или студентска карта.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4), на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и онлайн на ticketsbg.com

 

 

Автор:
БНР
Публикация:
11.03.2019 г. 13:10
Посетено:
965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29149-virtuozniyat-tsigular-kristof-barati-gostuva-na-simfonichniya-orkestar-na-bnr