Музика

Емил Табаков със световна и варненска премиера на свои творби

Симфоничен концерт във Варна на 1 март 2019 година

Емил Табаков със световна и варненска премиера на свои творби

 

◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Варна кани в първия мартенски ден на 2019 година на специален симфоничен концерт под знака на големия български диригент и композитор Емил Табаков.

Варненската публика ще има честта да аплодира световната премиера на неговото „Адажио за струнен оркестър“, написано през 2016 година. Премиерно за Варна ще прозвучи и „Концерт за маримба, вибрафон и тъпан“, композиран от Емил Табаков през 2015 година.

 

◊ КОНЦЕРТЪТ

„Написах Адажиото в някакво моментно лирично настроение. Реших да експериментирам и опитах с игра на минорни тризвучия, от които излиза темата. Включих соло цигулка, три соло виоли и дадох възможност за изява на оркестъра“, обяснява Емил Табаков.

Що се отнася до неговия "Концерт за маримба, вибрафон и тъпан", премиерата му с Габровския камерен оркестър миналата година била под въпрос, тъй като първоначално нямало подходящ солист. Но с включването на нашумелия млад перкусионист Мирослав Димов всичко идва на мястото си. Сега на 1 март във Варна концертът ще прозвучи за пръв път с голям симфоничен оркестър, отново със солист Мирослав Димов.

„Концертът за маримба, вибрафон и тъпан" носи подчертано българско звучене и е изграден върху интонации и ритми, които без да са цитати, стоят близо до народната музика. Построен е върху триделна форма с бърза, бавна и бърза част. Композиторът използва оригинален прийом с характерни солиращи инструменти в движение. Първата част е написана за маримба, въпреки че започва с S - кларинет. Втората част е за соло вибрафон, като в оркестъра се включва и флейта – пиколо. Третата част е за тъпан, но важна роля изпълнява и тромпетът. Наред със солиращите перкусионни инструменти, са включени и духови инструменти, за да се предаде, със средствата на симфоничната музика, характерната ритмика на българския фолклор“, обобщава структурата на творбата Емил Табаков.

„Това е едно завладяващо с българския си дух произведение, богато и виртуозно, композирано в познатия висок симфоничен стил на Емил Табаков. За мен е чест да бъда солист на неговия "Концерт за маримба, вибрафон и тъпан“, изтъква солистът Мирослав Димов.

Сюитата из балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски също е част от този концерт, който несъмнено ще бъде едно от големите симфонични събития за варненската музикална сцена през годината.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
28.02.2019 г. 11:55
Посетено:
738
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29092-emil-tabakov-sas-svetovna-i-varnenska-premiera-na-svoi-tvorbi