Музика

Симфоничният оркестър на БНР отбелязва с празничен концерт 80-годишнината на акад. Георги Минчев

1 февруари 2019, 19:30 ч., Зала „България“

Симфоничният оркестър на БНР отбелязва с празничен концерт 80-годишнината на акад. Георги Минчев

 

◊ ПОКАНА

Симфоничният оркестър на БНР ще почете 80-годишнината на акад. Георги Минчев с празничен концерт на 1 февруари от 19.30 ч. в Зала „България“.

Под палката на главния диригент Марк Кадин ще прозвучат знаковите произведения на Минчев „Симфоничен пролог“ и симфонична сюита „Fahrenheit 451“ по едноименния балет, а програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчи събитието пряко.

Творчеството на акад. Георги Минчев е представително за съвременната българска музика и я утвърждава на международната сцена. Той е носител на най-престижните национални награди и многобройни международни отличия, сред които Европейската награда „Лоренцо Великолепни”, званието „почетен сенатор” на Международната академия „Медичи” във Флоренция, голямата награда „Сирак Скитник” на БНР, както и на „Златен век” на Министерството на културата. През 2015 г. става академик на Българската академия на науките.

Георги Минчев завършва Българската държавна консерватория в класа по композиция на проф. Марин Големинов. След това специализира в Москва при Родион Шчедрин и Арам Хачатурян. Затова програмата на празничния концерт на Радиосимфониците е дълбок поклон на акад. Георги Минчев към неговите учители. Симфоничният оркестър ще изпълни „Концерт за контрабас и оркестър“ от Марин Големинов със солист Маргарита Калчева, „Озорные частушки“ от Родион Шчедрин и фрагменти из балета „Гаяне“ от Арам Хачатурян.

Концертът е под патронажа на Председателя на 44. Народно събрание г-жа Цвета Караянчева.

* * *

Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com

 

Автор:
БНР
Публикация:
29.01.2019 г. 13:48
Етикети:
Симфоничен оркестър на БНРконцертБългарско национално радиоБНР
Маргарита Калчева годишнина
акад. Георги Минчев
Посетено:
799
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/28943-simfonichniyat-orkestar-na-bnr-otbelyazva-s-praznichen-kontsert-80-godishninata-na-akad-georgi-minchev