Музика

Концерт на Мира Кацарова с Опера Пловдив

“Imagine” - 25 януари 2019, 19 часа

Концерт на Мира Кацарова с Опера Пловдив

    

◊ СЪБИТИЕТО

Джаз концерт с най-обичаните теми на ХХ век представят Мирослава Кацарова и Опера Пловдив на 25 януари от 19 часа. Концертът е част от музикалната Колекция „Европа – континентът култура”, с която се отбелязва стартът на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Програмата е внимателно подбрана от солистката Мирослава Кацарова, която ще си партнира с джаз квинтет и оркестъра на Опера Пловдив с диригент Константин Добройков.

В концерта са включени песни на Едит Пиаф, Жак Брел, Стинг, Каетано Велосо, Джон Ленън, Жоао Жилберто, Бебел Жилберто, Били Холидей, както и някои авторски композиции от последния албум на певицата “My Cinеma”.  

Целият красив, романтичен и мелодичен песенен материал е препрочетен в стилистиката на модерния джаз, но обгърнат с деликатния воал на симфоничния акомпанимент. Всички аранжименти са направени и оркестрирани от дългогодишния й сценичен партньор и виртуозен пианист Мирослав Турийски. Мира Кацарова ще пее на пет езика - български, английски, испански, френски и португалски. Нейна запазена марка е да разказва истории между изпълненията и така да поведе публиката на музикално пътешествие отвъд географията. Напълно в духа на дългогодишния й опит на радиоводещ и автор на две предавания по Джаз ФМ радио, тя ще стори това на датата, когато е и рожденият ден на любимия й бразилски композитор Антонио Карлос Жобим, на който специално ще акцентира.

В проекта IMAGINE участват някои от най-добрите джаз музиканти от най-новото поколение: пианистът Миро Турийски, барабанистът Младен Димитров, басистът Александър Леков, китаристът Николай Карагеоргиев и перкусионистът Емил Пехливанов. За песента, дала името на концерта, Мирослава Кацарова споделя:”

“Imagine” ме респектира с новия смисъл, който открих в нея. Тази песен, която иначе звучи като химн, Миро аранжира като тих и скептичен монолог, който на моменти му отива да бъде прошепнат, а другаде - изпълнен със светлина и ярък глас. Тази песен днес ми звучи като въпрос...”

* * *

Билети за концерта IMAGINE може да намерите на касата на Опера Пловдив, Ивентим, Изипей, онлайн на eventim.bg, epaygo.bg.

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
10.01.2019 г. 10:38
Посетено:
873
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/28832-kontsert-na-mira-katsarova-s-opera-plovdiv