Музика

Музика на Щраус звучи в първия концерт на Софийската филхармония за 2019 година

10 януари 2019, 19 часа, Зала "България"

Музика на Щраус звучи в първия концерт на Софийската филхармония за 2019 година

 

◊ СЪБИТИЕТО

Първият концерт на Софийската филхармония през новата 2019 година е посветен на Виенската музика. На 10 януари премиерно за България ще прозвучи концертно изпълнение на оперетата Die Blindekuh (Игра на криеница) от Йохан Щраус-син. На диригентския подиум застава Дарио Салви, a солисти са млади оперни дарования от Виена.

„Кралят на валса” Йохан Щраус–син е превърнал широко популярните през 19. век танцувални жанрове в истински шедьоври на оркестровата музика. Той е оставил в наследство почти 500 произведения – валсове, мазурки, полки, кадрили, маршове и 15 оперети. Сред тях, наред с прочутите „Прилепът”, „Цигански барон”, „Една нощ във Венеция”, е и по-малко известната Die Blindekuh (Игра на криеница), по едноименната комедия на германския актьор, драматург и режисьор Рудолф Кнайзел (Blindekuh - в буквален превод „сляпа крава”, е детската игра, позната у нас като „сляпа баба”, разпространена от векове из цяла Европа, присъстваща в романа на Рабле „Гаргантюа и Пантагрюел”, в картини на Брьогел, Фрагонар и др.).

Увертюрата на Die Blindekuh е един от шедьоврите, задържал се трайно в световния оркестров репертоар и до днес.

Премиерата на оперетата в България е по идея на маестро Дарио Салви, който има задълбочени интереси и познания в Австрийската музика. Той е почетен член на Щраусовото общество във Великобритания и е организирал много премиери на не много популярни, но изключително стойностни творби на фамилията Щраус.

*

Билетите за концерта са на цени от 12 до 25 лева и могат да бъдат закупени от касата на Зала "България", Ивентим, Тикетсбг и Ипей.

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
30.12.2018 г. 09:47
Посетено:
825
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/28797-muzika-na-shtraus-zvuchi-v-parviya-kontsert-na-sofiyskata-filharmoniya-za-2019-godina