Музика

Оркестърът за народна музика на БНР с нов мащабен проект „Тайните на българските инструменти"

Първият концерт „Изкуството на кавала" събира на 13 декември музиканти от всички поколения

Оркестърът за народна музика на БНР с нов мащабен проект „Тайните на българските инструменти"

 

◊ ПОКАНА

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в навечерието на Рождество Христово новия си проект Тайните на българските инструменти на 13 декември, четвъртък, от 19:30 часа в Първо студио на Българското национално радио.

В първото издание Изкуството на кавала майсторството си на сцената ще докажат няколко поколения знаменити кавалджии: Георги Иванов, Матьо Добрев, Данчо Радулов, Кръстьо Димов, Николай Докторов, Теодосий Спасов, Костадин Генчев, Недялко Недялков, Владимир Величков, Темелко Иванов, Живко Василев, Георги Добрев, Дамян Йорданов. Специален гост и водещ на събитието ще бъде дългогодишният преподавател по кавал в АМТИИ Пловдив проф. д-р Любен Досев.

Маестро Димитър Христов споделя за новия проект: "Целта на този проект е да запознаем в детайли почитателите на народната музика и най-вече младите хора с пътя, който българските народни инструменти изминават. Концертите от този проект имат няколко насоки. Едната безспорно е музикалната и тя има за цел да представи няколко поколения музиканти на една сцена, а другата е хронологична. Ценното на нашите концерти е и това, че в тях различни поколения музиканти ще онагледят как се променя музицирането през годините. За да стане един инструмент популярен са необходими не само добри инструменталисти, но и педагози и лютиери – и това също ще разкрият нашите концерти.

В концерта Изкуството на кавала започваме с един от най-характерните български народни инструменти. В началото той е бил в ръцете на всеки един пастир. По-късно изтъкнати изпълнители на кавал влизат в ансамблите и започват да правят записи. Постепенно обучението по кавалът влиза и в музикалните училища и в Академията в Пловдив и става популярен по целия свят в различни колаборации и в различни състави."

 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и онлайн в мрежите на ticketsbg.com и eventim.bg

 

Автор:
БНР
Публикация:
11.12.2018 г. 11:14
Етикети:
фолклорпроектОркестър за народна музикаконцертБългарско национално радиоБНР
Изкуството на кавала
Тайните на българските инструменти
Посетено:
963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/28727-orkestarat-za-narodna-muzika-na-bnr-s-nov-mashtaben-proekt-taynite-na-balgarskite-instrumenti