Музика

Росини и „150 години след Росини“

Концерт на 7 декември от 19 часа в Държавна опера Стара Загора

Росини и „150 години след Росини“

 

◊ СЪБИТИЕТО

Росини и „150 години след Росини“

През 2018 целият музикален свят отбелязва 150 години от смъртта на великия композитор Джоакино Росини. Държавна опера Стара Загора се присъединява към честванията със специален концерт под надслов „150 години след Росини“ на 7 декември от 19 часа, включен в програмата на 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

И още нещо! По идея на организаторите на фестивала - по-специално на неговия административен секретар Любомир Кутин, присъствието на гениалния Росини е подсилено с оригинално предложение за сътрудничество с ресторантите на хотелските комплекси „Форум“, „Уникато“ и Парк-хотел Стара Загора. По проект на фотографа Рад Димитров са изработени фигури с човешки ръст на Джоакино Росини, които са поставени в ресторантите и във фоайетата на Държавна опера Стара Загора. Кулинарите в тези заведения създадоха и предлагат  на гостите си избрано меню, което включва няколко от най-известните ястия по рецепти на Росини. Освен гениален композитор, Росини е изключително известен кулинар. Съществуват десетки класически италиански рецепти, писани от него. Знаменитият композитор Росини веднъж си признал, че е плакал само два пъти в живота си: когато за първи път чул музиката на Паганини и когато изпуснал чинията с макарони, приготвени от него самия.

В антракта на спектакъла „Севилският бръснар“ (4 декември) във фоайето на Операта бе представена специална музикална програма – флашмоб за всички зрители с намигване към кулинарната слава на Джоакино Росини. Разигран бе комичен фрагмент от мюзикъла „Хоби“ на Ролф Цимерман. В този откъс трима мъже се събират тайно от жените си, за да готвят прочутото ястие „Турнедо Росини“. В ролите на Ото, Вили и Паул се изявяват солистите на Държавна опера-Стара Загора Георги Динев, Игнат Желев и Марин Русинов. На рояла – Деница Петрова. Атрактивният номер ще продължи да забавлява зрителите и по време на антрактите на спектаклите на операта „Джоконда“ (на 6 декември) и балета „Лешникотрошачката“ (на 8 декември).

 

За концерта „150 години Росини“ на 7 декември от 19 часа в Операта.

Диригент на концерта е Ивайло Кринчев. Участват великолепните солисти на Държавна опера-Стара Загора Емилия Иванова, Петя Петрова, Ивайло Михайлов, Валери Турманов, Ивайло Джуров, хорът и оркестърът на театъра. В програмата на концерта ще бъдат представени увертюри, арии, ансамбли и хорове от огромното му творчество, които са сравнително непознати за българската сцена: „Пътуване до Реймс“, „Жената от езерото“, „Семирамида“, „Пепеляшка“, „Стабат матер“, „Италианката в Алжир“, „Мойсей в Египет“, „Вилхелм Тел“ и др.

Специален гост на концерта е  младата и талантлива оперна певица Мила Михова - единственият български изпълнител от 10 години насам на Росиниевия оперен фестивал тази година, завърнала се съвсем скоро и от участието си в Тържествен концерт в голямата зала на Сорбоната.

След селекция измежду много млади певци на Академия „Алберто Дзеда” това лято Мила Михова дебютира на Росиниевия оперен фестивал в Театър „Росини” – Пезаро в ролята на Мадама Кортезе в „Пътуване до Реймс” на великия италиански композитор. На 14 ноември тя пя в „Малка тържествена меса” от Росини на престижната сцена Le Grand Amphithéâtre de la Sorbonne в Париж.

След участието си във Фестивала на оперното и балетно изкуство, младото сопрано с обещаваща международна кариера Мила Михова и пианистът Ричард Баркър ще имат съвместен концерт на 15 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“. Концертът, носещ заглавието „Бисери на белкантото“, ще включва песни и арии от Росини, Белини и Доницети.

Припомняме, че на 25 март 2016 г. старозагорската публика аплодира Мила Михова в ролята на Лучия ди Ламермур в едноименната опера на Гаетано Доницети - продукция с млади оперни певци – стипендианти на Фондация „Дарина Такова“ и Държавна опера Стара Загора.

 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
05.12.2018 г. 11:46
Посетено:
1122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/28683-rosini-i-150-godini-sled-rosini