Музика

Тоби Драйвър от Kayo Dot с нов албум и концерт в София за финал на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

29 ноември 2018, 21:30 ч., „Mixtape 5“, B-Side

Тоби Драйвър от Kayo Dot с нов албум и концерт в София за финал на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

 

◊ СЪБИТИЕТО

Нюйоркският прогресив-дарк авангардист Тоби Драйвър ще представи песните от великолепния си нов албум “They Are The Shield” на концерт в София на 29 ноември, четвъртък. Мястото е „Mixtape 5“, B-Side, където преди две години Тоби участва с легендарната си група Kayo Dot. Организатор отново е радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, за който предстоящия концерт е финал за 2018, в която се отбеляза 10-годишнината на платформата.

Песните в новия албум са интересен жанров хибрид между баладите от предишния солов албум на Тоби Драйвър „Madonnawhore” (2017) и последното засега издание на групата му Kayo Dot „Plastic House On Base Of Sky“ (2016). На европейското турне, част от което е и софийския концерт, Тоби (глас, китара, миди-клавиатури) пътува с истинска супергрупа: на цигулката е Тимба Харис (познат от Secret Chiefs 3 на Трей Спруънс и лейбъла Tzadik на Джон Зорн), на барабаните – Чарли Шмид (барабанист на нюйоркските метъл-класици Vaura и Tombs), а на клавишните – британецът Ник Хъдсън, създател на прогресив-формацията The Academy Of Sun. Новият албум “They Are The Shield” е издание на финландския пост-метъл лейбъл Blood Music, които преиздадоха и цялостното творчество на първата и вече почти митична група на Тоби Драйвър “maudlin of the Well”.

Концертът на 29 ноември в София ще е в три части. Преди супергрупата на сцената на „Mixtape 5“ ще има и два солови сета: на Ник Хъдсън и на Del Judas (едно доста изненадващо превъплъщение на Чарли Шмид). За музиката на Ник Хъдсън канадският визуален артист Скот Треливън казва: “… сякаш Ник-овците Дрейк и Кейв са си направили лунно дете - хомункулус от брак под опеката на Уилям Бъроуз“. Мелодичната солова програма на Ник Хъдсън от Брайтън, Великобритания, познаваме на живо от първото гостуване на Тоби Драйвър у нас в началото на 2016 г., когато той изпълни и свои песни, преди да се включи като пианист на Тоби.

Още по-любопитна е историята на Дел Джудас – сценичното сингър-сонграйтърско алтер его на барабаниста Чарли Шмид. Тук Чарли излиза иззад барабаните, за да създаде с китара и малко ефекти един свят, навяващ асоциации с филмите на Дейвид Линч и с песните на Крис Айзък, Джони Кеш, King Dude и Gravemist. И това съвсем не е преувеличено: осемте песни за любов, смърт, призраци, пустини и самотни магистрали в дебютния албум на Del Judas “Deity” (2018) са сякаш излезли от новия или от стария „Туин Пийкс“, с малко пост-пънк/дарк привкус и пост-метъл реминисценции.

Вратите на „Mixtape 5“, B-Side (бул. „България“ 1, подлез „Галерия“) отварят в 21:00 ч., а началото на тройния концерт е точно в 21:30 ч.

Билети онлайн в системата на EpayGo https://epaygo.bg/1031105677 и на касите на EasyPay в цялата страна.

Автор:
БНР
Публикация:
28.11.2018 г. 12:51
Посетено:
756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/28626-tobi-drayvar-ot-kayo-dot-s-nov-album-i-kontsert-v-sofiya-za-final-na-radiofestivala-alarma-pank-dzhaz-na-bnr