Музика

Две изискани музикални събития във ФКЦ – Варна

Вилиана Вълчева и Йордан Камджалов дирижират русенските филхармоници

Две изискани музикални събития във ФКЦ – Варна

 

◊ ПОКАНА

21 ноември, 19:00 ч.

Концерт, посветен на швейцарския композитор Паул Хубер

Диригент Вилиана Вълчева

Солист Проф. Алоис Кох (Швейцария)

Концертмайстор Емил Шейтанов

Програма:

Антон Брукнер - Увертюра в сол минор

Паул Хубер - Концерт за Орган и оркестър – премиерно изпълнение за България

Йоханес Брамс - Симфония №3, Фа мажор op. 90

 

2 декември, 19:00 ч.

Диригент Йордан Камджалов

Антон Брукнер - Симфония №7

Концертмайстор Анна Фурнаджиева

 

В своя юбилеен сезон русенската филхармония в две вечери ще зарадва ценителите на музиката във Варна със стилна и интересна програма. Първият концерт е посветен на швейцарският композитор Паул Хубер. Роден през 1918 година в Кирхберг, Кантон Сант Гален - Швейцария, Паул Хубер е част от поколението композитори, чието израстване и утвърждаване е през втората половина на 40-те и началото на 50-те години на двадесети век. Тези творци са били призвани да преодолеят огромните предизвикателства на новото духовно начало през първите следвоенни години в Европа. Концертът за орган и оркестър се изпълнява по повод 100-годишнината от рождението на композитора. Композираната в три части творба се характеризира с елегантност както във величествените и виртуозни преходи, така и в лиричното вътрешно движение.

Проф. Алоис Кох е роден в Люцерн (Швейцария). Завършва музикознание, орган, хорово дирижиране и църковна музика в родния си град. Дългогодишен директор е на Академията за църковна музика и до 2008 година е ректор на Държавната музикална академия в Люцерн. През 1998 проф. Алоис Кох е удостоен с престижните награди за изкуство на град Люцерн (1998), Културната награда на Юбилейната фондация на швейцарската банка - UBS (2002), с наградата за признание на Европейската културна фондация (2003) и папския Грегориански орден (2009). Концертира като органист и е музикален съветник в културно-просветните структури на Светия престол.

Вилиана Вълчева завършва средното си образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в родния си град Варна със специалност Пиано, след което веднага е приета да учи в Hochschule der Künste в столицата на Швейцария – Берн, както и по-късно камерна музика в Нюшател. Паралелно започва да се занимава и с дирижиране, което я отвежда в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихска опера проф. Ралф Вайкерт, където през 2010 защитава с отличие Магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране. През 2013 година започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана за три творчески сезона. Същата година, след конкурс, печели и място за практика в нова продукция на Цюрихска опера при главния диригент Фабио Луизи. Междувременно от 2014 до 2017 г. е и диригент в Държавна опера – Варна. През 2018 година има ангажименти в различни продукции на италиански оперни театри.

Йордан Камджалов учи дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров" при проф. Васил Казанджиев и в Музикалната академия "Ханс Айслер" – Берлин. Усъвършенства своето призвание в международни майсторски класове и академии в цяла Европа при диригенти като Пиер Булез, сър Саймън Ратъл, Зубин Мета, Сейджи Озава, Курт Мазур, Лорин Маазел, Давид Зинман, Даниел Баренбойм. Той е първият българин, чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и Главен диригент на град Хайделберг. От 2018 година е Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека – Европейска столица на културата 2020. През октомври 2017 е удостоен с най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров в категория “Запис на концерти от 20/21 век”. През 2014 година Йордан Камджалов поема отговорността да създаде Нова концептуална платформа в лицето на GENESIS ORCHESTRA, Музикална лаборатория за човека (хор и ансамбъл) и България пее.

Симфония № 7, ми мажор, WAB 107 от Антон Брукнер е композирана през 1881-1883 г. Нейната премиера е на 30 декември 1884 г. под диригентството на Артур Никитиш и има огромен успех. За първата й част, Allegro moderato, Брукнер твърди, че е „чул“ основната тема по време на сън. Втората част, Adagio, е създадена между януари и април 1883 г. Брукнер започва работа върху нея, предчувствайки скорошната смърт на своя учител Рихард Вагнер. Затова в тази част са използвани за първи път в симфоничното творчество вагнерови туби.

* * *

Билети за двете събития могат да се намерят във Фестивален и конгресен център, а онлайн в мрежата на www.eventim.bg Редовните цени са 15, 20, 25 лв. Организаторите предлагат отстъпка за учащи и пенсионери 10 лв. в зоната от 15 лв, а също и пакетен билет за двете събития - на 21 ноември и 2 декември - 20, 30 и 40 лв. 

Автор:
Държавна опера - Русе
Публикация:
14.11.2018 г. 11:00
Посетено:
1226
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/28551-dve-iziskani-muzikalni-sabitiya-vav-fkts-varna