Музика

Дружество "Лира"

Културни традиции в Русе

Дружество "Лира"
Йоланта Николаева


◊ СЪБИТИЕТО

Празничен концерт по повод 115-годишнината на Театрално-музикалното дружество „Лира” и 100-годишнината от началото на редовния концертен живот в крайдунавската ни столица.

"С Дружество "Лира" започва музикалният живот в Русе".
С тези думи започна словото си критикът Огнян Стамболиев на големия празничен концерт. „Лира” е пряк предшественик на Операта, Филхармонията, Музикалната гимназия и фестивала „Мартенски музикални дни”, подчерта той. Русе с право се гордее с тях, с големите си традиции, с музикантите, които са работили и работят в тези институти, а също и с културната си и отзивчива публика.


◊ КОНЦЕРТЪТ

В концерта се представиха част от най-активните, действащи музиканти - русенци, няколко камерни формации и хор „Васил Арнаудов”.

Дебютираха и няколко млади възпитаници на Училището по изкуствата, което е традиция в концертите на Общината, организирани от г-н Стамболиев.

· Духовият квинтет „Формантик” при ОФД, Русе се представи с „Пролетни приумици” на Любомир Пипков,
· Духовото трио „Музикале” (също при ОФД, Русе) - с Вариациите на Бетовен по теми от оп. „Дон Жуан” на Моцарт.

Може да се каже, че макар и твърде млади (от 2004 и 2005), тези два състава вече са постигнали немалко. Показаха усет към стил и форма, спятост, хубав, изравнен, красив звук.

· Русенската клавирна школа се представи достойно  с водещия си пианист Евгени Желязков (Шуберт, Музикален момент № 1) и  младия Мартин Иванов (Кампанела от Паганини - Лист).
· Ярко бе присъствието и на другия млад и безспорно много надарен инструменталист - виолончелиста  Антонио Чорбаджийски (Р. Корсаков „Полет на бръмбара” и „Либер Танго” от Пиацола).
· Оперната част включи великолепно изпятият монолог на Мадам Бътерфлай от Пучини (Виолета Шаханова) и красиво изпятата трудна първа сцена - ария на Леонора от Вердиевия „Трубадур” (Йоланта Николаева).

Двете гласовити и емоционални оперни прими предизвикаха възторга на публиката и с прелестния белкантов дует „И бевитори” на Доницети.

· Концертът завърши с едно стилно и много музикално изпълнение на хор „В. Арнаудов" - „Кредо” из „Коронационната меса” на Моцарт, под палката  на Драгомир Йосифов.

Препълнената Пленарна зала дълго и благодарно аплодира своите русенски музиканти.
Автор:
Методи Захариев
Публикация:
09.10.2006 г. 12:09
Етикети:
Посетено:
1070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2829-druzhestvo-lira