Музика

С галаконцерт завърши Майсторският клас на пианиста Людмил Ангелов в НБУ

Най-добрите участници се представиха с галаконцерт на 22 юли в Камерна зала "България"

С галаконцерт завърши Майсторският клас на пианиста Людмил Ангелов в НБУ

 

Mайсторският клас „Големите пианисти-композитори“ на известния български пианист Людмил Ангелов се проведе за девети път в Нов български университет от 10-22 юли 2018 г.

След прослушването маестро Ангелов избра дванадесет млади и талантливи пианисти на възраст от 14 до 24 години от България и Турция, с които работи върху усъвършенстване на клавирната им техника и интерпретация.

Най-добрите участници в класа се представиха с галаконцерт на 22 юли от 19:00 часа в Камерна зала „България“. В програмата на концерта бяха включени шедьоври на клавирното изкуството от различни епохи и композитори, сред които произведения от: В. А. Моцарт, Фр. Шопен, Б. Барток, Фр. Лист, Й. Брамс, както и пиеси от българските композитори П. Владигеров и Д. Ненов.

Бурни аплодисменти и възторг на публиката предизвика появата на сцената на самия професор Ангелов, който след всички участници в майсторския клас изпълни „Испански танц“ от Е. Гранадос и „Полонез“ от Фр. Шопен в Ла бемол мажор.

След концерта по традиция един от най-добрите интерпретатори на Шопен награди най-добрите изпълнители в своя майсторски клас. Стипендии за курс при проф. Ангелов в Нов български университет през следващата година получиха Ана-Мария Узунова, Кристиян Тодоров и Славчо Тодоров.

Възможност за участие в концерт за деня на отворените врати – „Приятели на пианото“ в рамките на фестивала „Пиано Екстраваганца“ получиха Ана-Мария Узунова, Лили Петрова, Кристиян Тодоров, Никола Богомилов и Атакан Ойал.

Участие в концерт в рамките на фестивал „Варненско лято“ получиха Николай Димитров, Теодор Пазов, Доач Бездюз и Славчо Тодоров.

Мария-Десислава Стойчева получи възможността да участва в концерт в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“, а Емануил Иванов ще участва със самостоятелен рецитал в рамките на фестивала „Пиано Екстраваганца“.

Автор:
НБУ
Публикация:
25.07.2018 г. 15:09
Посетено:
1121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/28096-s-galakontsert-zavarshi-maystorskiyat-klas-na-pianista-lyudmil-angelov-v-nbu