Музика

Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР

19 юли 2018, 21:00 ч., Българско национално радио

Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР

Снимка: Ани Петрова (БНР)

 

◊ СЪБИТИЕТО

Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР

И ето я голямата новина на седмицата! След като обявеният за днес (18 юли) концерт на удивителния ганайски музикант Аюуне Суле беше тотално разпродаден, музикантът реши да направи жест към всички свои български почитатели, за които не останаха билети. И така утре, на 19 юли, четвъртък, отново с начален час 21:00 ч., отново във Второ студио на БНР („Драган Цанков“ 4) Аюуне ще изнесе и втори концерт в София, преди да тръгне на обиколка из България и съседна Македония.

Иначе краткото му балканско турне, както обявихме вчера на пресконференция в БНР, включва участие на фестивалите „Каба Уикендос“ (с. Долен, Западни Родопи), „Джаз на село“ (Камен бряг) и „МКЦ за Скопие“ (посветен на годишнината от разрушителното земетресение през 60-те години на миналия век), още два черноморски концерта – във Варна и Бургас, както и концерт на откритата сцена Водна каскада в центъра на Плевен – като загрявка за плевенския „Есен Джаз Фест“ (от 7 до 9 септември), чийто акцент тази година и именно Африка.

Тази пролет Аюуне Суле издаде и първия си пълнометражен албум за лейбъла на Арнолд де Боер (от The Ex) Makkum Records. Албумът We Have One Destiny съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better), така и съвсем нови за европейската публика песни. Програмата му в София ще е напълно акустична - за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара). И на този концерт ще има и специални гости на няколко от песните.

Инструментът колого, на който Аюуне свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „краля на кологото“ Кинг Аишоба включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали (в която изследователите припознават корените на американския блус). Важен елемент от музиката за колого е също така трансът.

БИЛЕТИ по 18 лв за извънредния втори концерт във Второ студио на БНР (19 юли, четвъртък, от 21:00ч.) можете да закупите онлайн в системата на EpayGo тук - https://www.epay.bg/go/7416693377 , или физически на каса на EasyPay. На входа преди концерта, ако разбира се останат (понеже местата в залата са само 80), цената на билета ще е 20 лв. Вратите отварят в 21:00 ч., началото на концерта ще е точно в 21:30.

С гостуването на Аюуне Суле в България БНР също така отбелязва 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“.

 

* * *

Събитие във Фейсбук за 19 юли: https://www.facebook.com/events/451885141889523

Повече информация:

https://www.facebook.com/alarmafest

https://ayuunesule.bandcamp.com   

 

Автор: "Аларма Пънк Джаз"
18.07.2018 г. 15:06
Посетено: 740
Етикети: концерт, БНР, радиофестивал, Аларма Пънк Джаз, колого, Гана, Аюуне Суле
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/28081-izvanreden-vtori-kontsert-na-ayuune-sule-vav-vtoro-studio-na-bnr