Музика

Мими Николова чества двоен юбилей в Сити Марк Арт Център

Концерт-бенефис на 27 юни от 19:30 часа

Мими Николова чества двоен юбилей в Сити Марк Арт Център

 

◊ ПОКАНА

Мими Николова - 60 години на сцената

Концерт-бенефис

27 юни 2018 г., 19:30 ч., Сити Марк Арт Център

Звездата на българската естрада Мими Николова ще изпълни 10 от най-големите си родни хитове от 1958 г. до днес, както и джаз стандарти и евъргрийни на концерта-бенефис "60 години на сцената" в Сити Марк Арт Център на 27 юни от 19:30 ч. С този концерт легендата на забавната музика отбелязва творчески и житейски юбилей.

С несекващ чар и с глас, който гали и вдъхновява, тя продължава да вълнува многобройните си почитатели. Любители на джаза от различни възрасти я посрещнаха възторжено на сцената на фестивала "Джаз под звездите" на Деветашкото плато този уикенд.

На 27 юни на сцената в бившето кино "Левски", превърнато в модерен театър, до Мими Николова ще застанат внукът на Йосиф Цанков, Велислав Стоянов (тромбон) и Борис Таслев (бас). На пианото ще бъде Петър Железаров - дългогодишен акомпанятор на певицата. Най-младият музикант, Исак Бенбасат (барабани), който е и чудесен пианист, е възпитаник на НМА "Проф. Панчо Владигеров"

Концертът-бенефис включва освен знаковите композиции на Петър Ступел "Замълчи, замълчи" от филма "Любимец 13" и на патриарха на родната естрада Йосиф Цанков "Когато луната изплува", песни на Иван Стайков, Иван Маринов и още две заглавия на Йосиф Цанков.

Публиката ще има възможността се докосне и до импровизаторското майсторство на Мими Николова в джаза с прочути композиции на известни автори и изпълнители като Елла Фицджералд, сред които Love Me Or Leave Me, Serenade in Blue, Angel Eyes, Cry Me a River, Round Midnight, Moonlight in Vermont.

Специални гости ще бъдат прочутият джазмен Милчо Левиев и съпругата му, певицата Вики Алмазиду. Николова и Левиев активно си сътрудничат на концерти и в звукозаписното студио до средата на 60-те.

Когато Мими Николова се появява на музикалната ни сцена преди 60 години, за да остане на нея и до днес, тя изпява един от символите на любовта – песента „Замълчи, замълчи" на Петър Ступел от филма „Любимец 13". Популярността на изпълнението е последвана от още една песен, която хората пеят и до днес – „Когато луната изплува" от Йосиф Цанков (1960).

Пяла е в хор „Бодра смяна" и в хора на Софийските девойки. До края на 50-те години в тогавашното Радио „София", днес БНР, Мими Николова записва още песни на Петър Ступел, сред които „Малката креолка" (1959), както и песни на Иван Маринов и на Йосиф Цанков.

През 1965 г. Мими Николова печели Първа награда от първото издание на „Златният Орфей" с „Калиакра" на Ангел Заберски и поетесите Слава Семирова и Емилия Захариева. На „Златният Орфей" са отличени и изпълнените от нея песни: „Първата среща" – трета награда през 1965 г., музика: Иван Стайков, текст: Захари Петров; „Спомен от лятото" – втора награда през 1966 г., музика: Иван Стайков, текст: Захари Петров.. Сред песните й, останали в музикалната ни съкровищница, е дуетът й с Борис Годжунов „Двата бряга" от Иван Стайков от филмовия мюзикъл „Бягство в Ропотамо" на Рангел Вълчанов. Има дуети с Боян Иванов и Борислав Грънчаров.

Гласът на Мими Николова звучи в много филми, сред които „Вятърът на пътешествията", „Човекът в сянка", „Гибелта на Александър Велики", „Чудесна катастрофа", „Здрачаване", част от които са в Златния фонд на БНТ.

През годините певицата осъществява над 300 записа, сред които песни на Морис Аладжем, Борис Карадимчев, Бенцион Елиезер, Иван Маринов, Емил Георгиев и много други. Тя пее в студиото и на концерти в България и по света с Бигбенда на Българското национално радио, „Джаз фокус'65", оркестър „Балкантон", оркестър „София", „Студио 5" под диригенството на Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, Димитър Ганев и др. „Вървим по улицата двама", „Мостчето на влюбените", „Недей ми казва тази вечер сбогом", „Закъснялото писмо", „Синьо" и „Орлов мост" са само някои от песните, които Мими Николова направи популярни.

Има издадени плочи от звукозаписната компания „Балкантон", а с „Джазът на оптимистите" под ръководството на Божидар Сакеларов тя записва песни в румънската компания "Electrecord".

Мими Николова носи славата на България на фестивали в Полша, Югославия, Ирландия и Куба, а един от големите й успехи е Наградата на журито от фестивала „Ямаха" в Токио през 1977 г. в конкуренцията на 1780 песни от цял свят. Песента на Иван Стайков "Once again" e сред 32-те заглавия, селектирани за финала на конкурса.

И до днес Мими Николова продължава да радва своята публика с редовни концерти в София и в страната. Най-новата й изява, преминала с голям успех, бе като гост на фестивала "Джаз под звездите" на Деветашкото плато в края на миналата седмица.

 

Билети на касата на Сити Марк Арт Център, бул, "Янко Сакъзов" 30

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
25.06.2018 г. 16:32
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27990-mimi-nikolova-chestva-dvoen-yubiley-v-siti-mark-art-tsentar