Музика

Мими Балканска - Царицата на оперетата

Концерт-спектакъл на 18 юни от 19:30 часа в Сити Марк Арт Център

Мими Балканска - Царицата на оперетата

 

◊ МИМИ БАЛКАНСКА - ЦАРИЦАТА НА ОПЕРЕТАТА
 
Концерт-спектакъл с участието на Марио Николов и Валентина Корчакова
 
"Мими Балканска – Царицата на оперетата" - това е мотото на концерта-спектакъл, чиято премиера е на 18 юни в Сити Марк Арт Център (бившето кино „Левски“ в столицата) в 19.30 часа.
 
Автор на сценария е Елиана Митова – биограф на голямата артистка и автор на биографичната книга за нея. Режисьор е Марио Николов, музикалните откъси от класически оперети ще бъдат изпълнени от Валентина Корчакова и Марио Николов.

В програмата са включени арии и дуети из оперетите "Царицата на чардаша" и "Теменужката от Монмартър" на Имре Калман; "Веселата вдовица", "Страната на усмивките" и "Баядерка" на Лехар; ария от операта "Тоска" на Джакомо Пучини.
 
Ще чуем и изпълнения на легендарната Мими, съхранени в личната колекция на Елиана Митова. Животът на голямата звезда все още не е пресъздаден на филмова лента, а интересът към всичко, свързано с нея, не стихва. Кого е обичала, къде е направила първите си стъпки в изкуството, в кои страни е гостувала – за всичко това ще разкажат създателите на концерта-спектакъл. Домакин на събитието е Сити Марк Арт Център, който е превърнат от бившето столично кино в кокетен малък театър с превъзходна акустика.
 
На премиерата ще присъстват и оперетни примадони, които през годините са общували с голямата Мими. Сред тях е Теодора Георгиева, единствената ученичка на Мими Балканска, изработила с нея култовите роли на Силва и Цилика в „Царицата на чардаша“.
 
Сюжетът проследява старта на 17-годишната Мими на сцената на театър "Ренесанс", където тя дебютира в ролята на субретката Лори Ашенбренер в оперетата „Феята на карнавала“ на Калман. Попаднала в ръцете на режисьора Стоил Стоилов и актьора Петко Атанасов, Мими израства като голяма актриса - най-напред създава галерия от субретки, а след това преминава и към героините в класическите оперети. В театъра се влюбва за първи път – в тенора Иван Цачев. В тази млада възраст я връхлитат героините – Графиня Марица, Силва Вареску, Анна Главари, Ана-Елиза. Малкото момиче неусетно се превръща с красива жена, обожавана от цяла София. С Иван Цачев се развеждат, защото той предпочита кариерата на оперен тенор в Германия. Любовта спохожда за втори път Мими – новата й любов е д-р Кирил Марков, известен столичен отоларинголог.
 
Мими Балканска прави и международна кариера. С Кооперативния театър посещава Турция и омайва Кемал Ататюрк, сама гастролира в Югославия, където я отвежда близкият й приятел, тенорът Петър Райчев. Много са обожателите й, малцина са онези, на които тя е обърнала внимание. Бракът с д-р Марков също не върви, двамата се разделят. Последната й любов – вероятно най-голямата, е актьорът Тодор Младенов, 24 години по-млад от нея. Цяла София говори за тази малко необичайна любов, но дори кварталният отговорник (през 60-те години имаше такъв пост в милицията) я спира по улицата и я съветва: „Я да се ожените, другарко Балканска, такава хубава двойка сте с Тодор “  За жалост до брак не стигат - Тодор умира в ръцете й, покосен от най-страшната болест – рак на стомаха.
 
Голямата Мими се снима в два филма, като застава пред камерата редом с Татяна Лолова. Публиката все още помни и забележителното честване на 80-годишнината на Мими Балканска в Музикалния театър, когато министър Георги Йорданов й връчи поредния висок орден.
 
Легендарната оперетна звезда си отиде след банална операция от жлъчка на 22 май 1984 година в Правителствената болница. Сребърният пръстен, който до последно краси ръката й, сега е на ръката на нейния биограф Елиана Митова, която не се разделя с красивото бижу.
 
По време на концерта "Мими Балканска - царицата на оперетата" ще бъдат прожектирани великолепните фотопортрети на Мими Балканска, дело на големите майстори Петър Папакочев и Емил Рашев, с които я свързва близко приятелство.
 
 

◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Тенорът Марио Николов и сопраното Валентина Корчакова са сред най-популярните имена в съвременното музикално-сценично изкуство у нас. Носители са на редица отличия и гастролират често, както в оперните театри в страната, така и в редица форуми на оперетното изкуство в чужбина.

Българските звезди са любими и почитани от публиката на Националния музикален театър, където градят творческите си кариери. Двамата се превъплъщават в ролите на централните лирични герои в най-обичаните от публиката оперети от Имре Калман - „Царицата на чардаша", „Графиня Марица", „Баядерка", Франц Лехар - „Веселата вдовица", „Циганска любов", „Граф фон Люксембург", Йохан Щраус - „Прилепът", „Виенска кръв", „Една нощ във Венеция“ и много други.

В последните години реализират и редица популярни проекти с италиански и испански песни, френски шансони и прочути хитове с музиката на XX век. Публиката ги аплодира горещо в концерт-спектаклите „От Виена до Бродуей“, „Под небето на Париж“ и „Медитеранео“, с които гостуват на много музикални сцени.

Сопраното Валентина Корчакова завършва Френска езикова гимназия в София и Оперно пеене в ДМА „П. Владигеров” със степен Магистър. Активен участник е в майсторските класове на Гена Димитрова (2004 г.) и Райна Кабаиванска (2004 г.)
         
От 2003 г. Валентина Карчакова е артист-солист в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. Богатият й репертоар включва ролите: Сафи от оперетата "Цигански барон"; Елена в "Хубавата Елена" от Жак Офенбах, Силва в "Царицата на чардаша", Марица в "Графиня Марица”; Одет Даримонд в "Баядерка", Франциска Калиари и Графиня Цедлау във "Виенска кръв", Фраскита в едноименната оперета на Фр. Лехар, Анжел в "Граф фон Люксенбург”; Мадлен в "Бал в Савоя, Розалинда в „Прилепът”, Анина в „Една нощ във Венеция“ на Държавна опера Бургас, Ханна Главари във „Веселата вдовица” на Държавна опера Варна.

Валентина Корчакова гостува често на сцената на Държавна опера Бургас,  Държавна Опера Русе и ТМПЦ - Варна в оперетите „Царицата на чардаша”, „Графиня Марица”, „Цигански барон“, „Една нощ във Венеция“ и концерт-спектаклите „От Виена до Бродуей”, „Под небето на Париж“ и др. Певицата е гост-солист и на Софийската филхармония в национални и международни проекти, концертира активно и с други симфонични оркестри. Участва в престижни наши и международни музикални фестивали, в камeрни проекти и записи за БНР. Гастролира в Испания, Германия, Русия, Румъния, Украйна и др.

Валентина Корчакова е носител на множество наши и международни награди:
-  Първа награда на Третия национален конкурс за оперета и мюзикъл „Мими Балканска” (2002 г.)
- Национален конкурс за млади оперни певци „Катя Попова” (2003 г.) 
- Награда от Международния оперетен конкурс „Operetta Land”, Москва (2008 г.)
- Национална награда за върхови постижения в музикалното изкуство „Кристална лира" - 2009 г., в категорията „Млад изпълнител";
- Награда за върхови постижения в областта на музикалното изкуство "Кристална лира" - 2014 г. в категорията "Оперно и оперетно изкуство".   

Тенорът и режисьор Марио Николов е едно от най-популярните лица на класическото музикално-сценично изкуство у нас. С бляскавите си изяви той очарова публиката на три континента като гастролира многократно в Европа, Япония и Америка. Творческата си кариера на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София започва през 1989 г., където изпълнява всички централни тенорови партии. Коронни в певческата му кариера са ролите на Граф Тасило в „Графиня Марица”, Айзенщайн в „Прилепът”, Княз Едвин в „Царицата на чардаша”, Баринкай в „Цигански барон”, Парис от „Хубавата Елена”, Принц Раджами в „Баядерка”, Данило от „Веселата вдовица”, Граф Цедлау „Виенска кръв“, Херцог Урбино от „Една нощ във Венеция“ и много други.

Марио Николов е учил оперно пеене във Висшето музикално училище във Виена и ДМА „П. Владигеров” в София. Завършил е режисура в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” и неговият режисьорски профил са музикално-сценичните спектакли.

„Прилепът”, „Българи от старо време”, „Царицата на чардаша”, „Графиня Марица” , „Цигански барон”, „Една нощ във Венеция“, „Хубавата Елена“, „Виенска кръв“, „Бал в Савоя”, „Службогонци”, концерт-спектаклите „От Виена до Бродуей”, „Медитеранео”, „Под небето на Париж“ са само част от хитовите постановките на режисьора, които той поставя многократно в музикалните театри в София, Велико Търново, Пазарджик, оперните театри в Русе, Бургас, Варна, Констанца (Румъния) и др.

Марио Николов гостува на всички музикални фестивали у нас, както и на редица международни в Румъния, Русия, Украйна, Германия, Белгия и др.

Носител е на престижното отличие „Златна лира” за цялостен принос в областта на музикално-сценичните изкуства, както и на наградите „Кристална лира” 2010 и „Кристална лира“ 2014 за върхови постижения в областта на музикално-сценичното изкуство.

През 2013 г. е удостоен с приза „Музикант на годината” за активна творческа дейност.

В края на 2015 г. е отличен с Наградата на националните театри за опера и балет и Министерството на културата в Румъния за режисурата си на оперетата „Една нощ във Венеция“ в Театър за опера и балет – Констанца, Румъния.

За периода 2013-2015 г. Марио Николов е директор на Държавния музикален и балетен център София (Национален музикален театър „Ст. Македонски” и Балет „Арабеск”).
 
 
___________
 
18 юни 2018, 19:30 часа, Сити Марк Арт Център
 
Билети на касата на Сити Марк Арт Център, бул, "Янко Сакъзов" 30
Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
16.06.2018 г. 17:35
Посетено:
1238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27956-mimi-balkanska-tsaritsata-na-operetata