Музика

Софийски солисти представят премиерен концерт от Добринка Табакова днес

Концертът е част от МФ "Софийски музикални седмици"

Софийски солисти представят премиерен концерт от Добринка Табакова днес

 

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт
„Точки на пресичане“ 

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ 
Диригент: Пламен Джуров

Солисти:
Красимир Щерев – акордеон
Георги Василев – китара
Атанас Кръстев - виолончело

*

Премиера за България на концерта за виолончело от Добринка Табакова е основният акцент днес, 16 юни, в програмата на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" в Зала "България".

Концертът е написан за Кристине Блаумане и Симфониета Амстердам, а днес ще бъде изпълнен от виртуозният български виолончелист Атанас Кръстев под диригентската палка на Маестро Пламен Джуров и Камерен ансамбъл "Софийски солисти".

Преди концерта младата композиторка заедно с маестро Джуров и солистите ще проведат отворена среща в Студио "Музика" с журналисти, приятели и ценители на класическия жанр.

*

Ето какво споделя самата Добринка Табакова за Концерта за виолончело "и струнни":
"Челото е много специално за мен като композитор по ред причини – богатият звук и обертонове, изразителният обем, близостта до човешкия глас. Но също и защото е най-всеобхватния от струнните инструменти. Исках да вникна в това негово качество и да опитам да отида по-далеч. Тази идея до известна степен е втъкана в структурата на концерта – първата част е като бурно море, в което корабът на соло челото опитва да се закотви; лиричната, човешка втора част и плавно въздигащо се начало на последната част. Произведението представлява предизвикателство за челиста със скокове през грифа в сродните крайни части. Средната част „Копнеж“ е замисленото сърце на пиесата, челистът провежда и обогатява темата до нейното въздействащо разцъфтяване и последвалото чезнене до шепот."

*

За Добринка Табакова

Цитирана като една от десетте млади композитори, които предефинират класическата музика от Culture Trip (британска компания за иновации в културата), Добринка Табакова е характеризирана като завладяваща, дълбоко вълнуваща (Washington Times), изпълнена с пламенни тонални хармонии и великолепни широкообхватни жестове, които предават огромна емоционална дълбочина. (The Strad). Нейният дебютен албум  Струнни пътеки, запис на ECM Records е номиниран за Грами през 2014. През 2017 е назначена като гостуващ композитор (composer-in -residence) в BBC Concert Orchestra.

Носител е на много отличия, между които: наградата Jean-Frédéric Perrenoud и медал на Четвъртия международен музикален конкурс във Виена, наградата за химн по случай златния юбилей на кралицата, изпълнен в катедралата St. Paul’s, Лондон, наградата GSMD Lutoslawski за композиция и наградата Adam от King’s College, Лондон. През 2011 тя получава  първа награда и Sorel Medallion от конкурса Choral Composition, Ню Йорк.

В България нейната кантата Безсмъртния Шекспир e включена в официалното отбелязване годишнината от смъртта на поета през 2016 и е изпълнена в Софийската опера през декември същата година. Тя работи постоянно със СО на БНР, както и с Камерен ансамбъл Софийски солисти, който изпълнява нейна творба на Лондонския фестивал на българската култура.

През настоящия сезон е гост композитор и на Leipzig MDR Sinfonieorkester, Truro Cathedral, а това лято ще участва в програмата на Фестивала в Давос. European Broadcasting Union (Европейският съюз за разпространение) й възлага да композира творба за петдесетгодишнината на на Еврорадио,  събитие,  което ще се предава в над 40 страни.

Концертната програма за вечерта съдържа четири произведения от четири различни века - от XVIII век насам.
Четири различни музикални езика, излъчващи страсти, контрасти и много красиви звукови построения.

В програмата ще бъдат изпълнени:

• Луиджи Бокерини - Интродукция и Фанданго за китара и струнни, китарата е в ръцете на Георги Василев

• Добринка Табакова - премиера у нас на концерт за виолончело със солист Атанас Кръстев

• Астор Пиацола - отново за първи път в София с Двоен концерт за китара и акордеон, и солисти Георги Василев и изключително популярния в Европа български акордеонист Красимир Щерев

• Едвард Григ - Струнен квартет в сол минор, с едно от най-добрите произведения на композитора отбелязваме 175 години от рождението му.

*

Творческата среща с Добринка Табакова е от 18 часа в Студио "Музика" в Зала "България".

Концертът е от 19 часа в Зала "България"

Билети на касата на Зала "България"

* * *

МФ "Софийски музикални седмици" е част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация за 2017 - 2018 г.

Съорганизатори: Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония

Актуална програма за предстоящите концерти от Фестивала ТУК

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
16.06.2018 г. 13:55