Музика

Розмари Стателова за естрадата по време на социализма

Лекцията е част от съпътстващата програма на Международния фестивал за популярна музика "Откритие"

Розмари Стателова за естрадата по време на социализма

 

◊ ПОКАНА

30 май 2018, 18:30 ч.
Арт Салон - Радио Варна

Розмари Стателова за естрадата по време на социализма

Известната изследователка на популярната музика ще представи с подходящи видеокадри зараждането на новата естрадна музика в България през 40-те, 50-те и началото на 60-те години на ХХ век с песните, емблема на времето:

. Чаттануга Чу-чу/Chattanooga Choo Choo
. Йосиф Цанков, "Южни ритми"
. Йосиф Цанков, "Любими мой" (оркестрова версия)
. Ирина Чмихова, "Интимна песен"
. Ирина Чмихова, "Три годишна мъка" (Синьото елече)
. Леа Иванова, "ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ"
. Петър Ступел, "Малката креолка"
. Георги Кордов, "Приказка"
и други.

Лекцията е посветена на новата забавна и танцова музика от български композитори, наречена по руско-съветски образец естрадна, която възниква постепенно след 1944 г. в България. Този процес преминава през няколко етапа, които зависят както е наличния творчески потенциал, така и – главно – от промените и повелите на идеологическия фронт. Фактор е и постепенното проникване на новата за ХХ в. интернационална масова култура, идеща от Запад и намираща променлив прием и в социалистическите страни.
Започва се от ранното за етапа влияние на идещата от САЩ американска джазова (суинг) и танцова музика, северо- и южноамериканска. Етапът завършва със забрана на този тип музика. Но отказан е и пътят обратно към преддеветосептемврийската забавна музика, таксувана като „еснафска”.

В този първи период много активен е първомайсторът на българската естрадна музика Йосиф Цанков, чието творчество от тези години бива представено в началото и в края на лекцията като творчество на доайен в жанра.

Основен дял в лекцията се пада на „хитовете” на 50-те години, някои от които в изпълнение на друга водеща фигура в жанра от онези година – певицата-актриса Ирина Чмихова. Дава се място и на другата звезда-певица от периода – Леа Иванова. Представя се ранното творчество в жанра от автори като Петър Ступел, Атанас Бояджиев и др. Представена е както оркестровата пиеса, така и нововъзникващата лирична песен (пример: ”Замълчи, замълчи”), както и хумористичната (пример: ”Ропотамо”). Лекцията завършва с отворен край, който довежда до промените в жанра в началото на 60-те години.

* * *

Събитието е част от съпътстващата програма на Международния фестивал за популярна музика "Откритие" - Варна 2018.

Автор:
Любомир Кутин
Публикация:
27.05.2018 г. 22:41
Посетено:
1759
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27829-rozmari-statelova-za-estradata-po-vreme-na-sotsializma