Музика

Концерт „Звукови пространства”

30 май 2018, 19:00 ч., Камерна зала „България“

Концерт „Звукови пространства”

 

◊ СЪБИТИЕТО

МФ "Софийски музикални седмици"

Концерт „Звукови пространства”

. Росен Идеалов – кларинет
. Георгита Бояджиева – виолончело
. Александър Василенко – пиано

В програмата: Нино Рота, Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Пиер Булез, Александър Цемлински

30 май, 19:00 ч.
Камерна зала „България“

МФ "Софийски музикални седмици" е част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация за 2017-2018 г.

Съорганизатори: Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония

 

◊ ПРОГРАМА

Програмата на концерта съдържа както музика от различни стилови направления и епохи, така и различни съчетания и начини на изява на трите инструмента.

Присъствието на впечатляващите имена на български творци от ранга на Васил Казанджиев и Йордан Дафов с две от последните им композиции отразява за пореден път живата реакция на изпълнителите към актуалното, раждащо се в момента съвременно музикално творчество.

Пиесата на Йордан Дафов…SED TIBI GLORIA IN VITAM AETERNAM…“ за кларинет, чело и пиано е композирана през 2017-та година в памет на големия български цигулар Георги Бадев и е изпълнена от същия състав на рождения му ден (24 юни) на МФ „Варненско лято.“ А Соната за виолончело и пиано на Васил Казанджиев, посветена на Георгита Бояджиева, ще има на този концерт своята световна премиера.

В съвременния блок влиза и пиесата „DOMAINE“ на Пиер Булез във версия за соло кларинет.

Наложило се като една от знаковите творби за този вид ансамбъл, Триото оп. 3 на Александър Цемлински впечатлява с мащабността на структурата и драматургията така, както и с късно романтичната си изразност и естетика.

С премиерното си за България изпълнение, Триото на Нино Рота по своеобразен начин ще добави „латински“ финес към цялостния облик на програмата. То показва една слабо позната страна от творческия облик на известния като един от най-значимите създатели на филмова музика композитор.

Така съставената за МФ „Софийски музикални седмици“ програма включва представителни за известните композитори произведения и същевременно покрива един широк спектър на вкусове и предпочитания на публиката.

Автор:
МФ Софийски музикални седмици
Публикация:
28.05.2018 г. 16:04