Музика

Радиосимфониците ще свирят творби на Гершуин и Бърнстейн с Людмил Ангелов и Найден Тодоров

Концерт 25 май от 19.30 ч. в Зала "България"

Радиосимфониците ще свирят творби на Гершуин и Бърнстейн с Людмил Ангелов и Найден Тодоров

 

◊ СЪБИТИЕТО

Людмил Ангелов ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с гост-диригент Найден Тодоров. Блестящият пианист ще изпълни Концерт за пиано във Фа от Гершуин на 25 май, петък, от 19.30 ч. в зала „България". В програмата ще прозвучат и симфонични танци и симфонична сюита из „Уестсайдска история" от Бърнстейн и „Един американец в Париж" от Гершуин.

Концертът за пиано във Фа е написан от Джордж Гершуин по поръчка на Валтер Дамрош след блестящата премиера на „Рапсодия в синьо". Дамрош предлага на 26-годишния Гершуин да напише концерт за Ню Йоркския симфоничен оркестър и да бъде солист на пианото. Премиерата е на 3 декември 1925 г. в Карнеги хол под диригентството на Валтер Дамрош, солист е самият Гершуин. Публиката го приема с възторг. За Стравински концертът е гениален, за Прокофиев – аматьорски, Шьонберг е удивен от неговата уникална новост, а Дамрош пише крилатите думи: „Лейди Джаз, украсена с интригуващи ритми, пое с танцуваща походка из целия свят. Джордж Гершуин извърши чудото. Той е принцът, който взе Пепеляшка за ръка и открито я провъзгласи за принцеса, предизвиквайки удивлението на света!"

Симфоничната поема „Един американец в Париж" е създадена от Гершуин през 1928 г. отново по поръчка на Дамрош. Гершуин пише творбата веднага след завръщането си от френската столица и обяснява: „Искам да изобразя впечатленията на един американец в Париж, как се разхожда из града, чува различните улични шумове – гълчавата, клаксоните на такситата, музиката около себе си и поглъща френската атмосфера... Когато в пиесата се вплита блус, нашият американски приятел усеща спазъм на носталгия, но тя не е смъртно заболяване и той отново потъва в очарованието на града". Премиерата е на 13 декември 1928 г. в Карнеги хол с Ню Йоркската филхармония под диригентството на Валтер Дамрош.

Ленард Бърнстейн създава през 1957 г. мюзикъла „Уестсайдска история" – разказ за невъзможната любов между двама съвременни Ромео и Жулиета в имигрантския Уестсайд в Ню Йорк. Мюзикълът слива „сериозната" музика с джазови и латиноамерикански ритми и, противно на каноните, е с трагичен финал. Премиерата е във Вашингтон през август 1957 г., следват хиляди представления, нестихващ интерес на публиката и статутът „култов мюзикъл". През 1961 г. в Карнеги хол е премиерата на Симфонични танци из „Уестсайдска история" с Ню Йоркската филхармония под диригентството на Лукас Фос. По повод стогодишнината от рождението на Ленард Бърнстейн, Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни симфонични танци и симфонична сюита из „Уестсайдска история" под диригентството на Найден Тодоров.

 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и онлайн на ticketsbg.com

Вход свободен за ученици от музи-калните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" към СУ, катедра „Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.

Автор:
БНР
Публикация:
23.05.2018 г. 16:12
Посетено:
1154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27802-radiosimfonitsite-shte-sviryat-tvorbi-na-gershuin-i-barnsteyn-s-lyudmil-angelov-i-nayden-todorov