Музика

Нина Николина и „Магическите гласове на България“ с мултимедиен концерт-спектакъл в Театър “Азарян“

Премиера за България на 30 май

Нина Николина и „Магическите гласове на България“ с мултимедиен концерт-спектакъл в Театър “Азарян“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 май в Театър “Азарян“ НДК е премиерата за България на първия и единствен до момента мултимедиен концерт-спектакъл с народна музика, в изпълнение на Нина Николина и хор „Магическите гласове на България“.

В концертната програма са включени акапелни изпълнения на „Излел е Дельо хайдутин” - българското „космическо” послание пред земната цивилизация, „Седнало е Джоре“, „Бре Петрунко “, „Дилмано“, „Полегнала е Тодора “, „Мори айда, айда“, „Вечеряй Радо“ и други.

С видеопослания в концерта ще се включат световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан. В мултимедията, зрителите ще видят сцени от класически български филми, картини на големи български художници като Владимир Димитров-Майстора, Златьо Бояджиев и Димитър Казаков-Нерон.

На сцената на Театър „Азарян“ ще се качат и Калин Вельов – перкусии, и Димитър Тишев – акордеон и кларинет, които с народните певици ще представят композиции от проекта „Pendara Ethno Project” - изумително съчетание на автентичен фолклор, екзотични ритми и DJ звучене.  

Концертът е със специалното участие на известната оперна певица Виолета Радомирска, която разнася славата на новото поколение оперни изпълнители по света и пианистката Йоланта Смолянова.

“Това не е традиционен концерт, а мултимедиен спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни”, казва режисьорът на спектакъла Любомира Костова. Тя, заедно с режисьора на мултимедията Ема Константинова и сценариста Георги Тошев, представят панорама от най-доброто на женските гласове на България през годините.

Музикален продуцент – Нина Николина.  

Официална премиера на спектакъла бе на 9 март в престижната, концертна зала Cité de la musique в Страсбург, организиран по повод Българското председателство.

След успеха в Страсбург спектакълът, посветен на прочутите български гласове ще  гостуват в Берлин на 24 май - Деня на славянската писменост и култура.

 

Автор:
СМЕ
Публикация:
21.05.2018 г. 18:37
Посетено:
1406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27763-nina-nikolina-i-magicheskite-glasove-na-balgariya-s-multimedien-kontsert-spektakal-v-teatar-azaryan