Музика

Концерт на Мила Павлова (флейта) и Сузана Клинчарова (арфа)

"Всичко е любов" - концерт от цикъла "Музикални вторници 2018"

Концерт на Мила Павлова (флейта) и Сузана Клинчарова (арфа)

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Всичко е любов". Това название изтъкнатите изпълнителки Мила Павлова - флейта, и Сузана Клинчарова - арфа, избраха за своя концерт, който ще представят на 8 май 2018 г. от 19.00 часа на сцената на столичната зала БИАД (ул. "Раковски" 108, ет. 2), с участието на актьора Георги Арсов.

Поредна проява в рамките на ежегодния цикъл камерни концерти "Музикални вторници", организирана от списание "Арт панорама", ПИН-2000 ЕООД и Федерацията на научно-техническите съюзи, с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична община за 2018 г.

В концерта ще звучат творби от Глук, Бизе, Пучини, Росини, Доницети, Равел, Дебюси, Ибер.

 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Мила Павлова завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София.

Носител е на редица отличия, сред които две Първи награди от конкурса по камерна музика „Златната Диана”, Първа награда от конкурса „Светослав Обретенов”, Златен медал от Международния конкурс в Неерпелт, Белгия през 1989 г. и др.

Специализирала е в Париж при известния френски флейтист Лойк Пулен и при прочутия Ален Марион. Наред със солистичните си изяви Мила е и изявен камерен изпълнител, дългогодишен член на атрактивния квинтет „Пилекадоне”. Тя е и артист-оркестрант в Симфоничния оркестър на Класик ФМ радио.

Мила Павлова е основател и артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Форумът, превърнал се в дългоочаквано и значимо събитие в културния ни календар, е носител на наградата „Музикален проект на годината” в класацията на Българско национално радио. Самата Мила Павлова печели приза „Музикален мениджър на годината” в същата престижна класация.

 

Сузана Клинчарова получава музикалното си образование в София, Брюксел и Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Завършва Кралската консерватория в Брюксел с Първа награда и специализира като получава наградата Супериор. Печели конкурса „Тенуто" в Брюксел и концертира активно. В същото време взима изпитите си в Софийската консерватория и завършва майсторски клас в България.

Започва преподавателската си дейност в Държавното музикално училище и в Софийската консерватория. След установяването си в Париж преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. 

Проф. Клинчарова е член на жури на най-престижните интернационални арфови конкурси, между които конкурса за арфа в Израел. Освен в България - в Нов български университет, проф. Клинчарова провежда майсторски класове в Европа и САЩ – NYU, Консерваторията в Бостън, American Harp Society, Virginia Harp Center, Университета в Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Париж...

Разностранната ѝ международна концертна дейност я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар… Тя е солист на оркестри от величината на Токио метрополитен симфони, Камерен оркестър на Сан Франциско, Софийска филхармония и Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Национален оркестър на Белгия, Филхармонията на Осака, регионални оркестри във Франция, Софийски солисти и много други. Високо ценена за качеството на своите изпълнения, както и за невероятно професионалния си широк стилов репертоар от концерти за арфа и оркестър.

Сузана Клинчарова има мащабна звукозаписна дейност, обикновено рядкост в кариерата на един арфист, която включва повече от двадесет концерта и концертни пиеси за арфа и оркестър, тематично подбрани части от соловия арфов репертоар и подбрани камерни творби. Забележителен по своето качество е компактдискът с концертен запис на рецитал в Карнеги Хол. В началото на тази нейна дейност стои продуцентът Роналд Дом, който ангажира Сузана Клинчарова по време на нейното следване и разрастваща й се концертна дейност в Белгия, за първия ѝ контракт с фирмата Паван. Следва дългогодишно сътрудничество между Балкантон и Паван, както и с редица звукозаписни фирми, които разпространяват отрано нейните записи по цял свят. В последните години Сузана Клинчарова работи с австрийската фирма VMS Musical Treasures и с американския продуцент Джоузеф Вулпис. Най-новият проект – Антология на френска музика за арфа в три диска „La Belle Epoque de La Harpe”, е акламиран в Европа и САЩ.

Нейни изпълнения, интервюта, както и късометражни филми се намират в Златния фонд на БНР и в архива на БНТ. Включени са в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция) – четири компактдиска с френска музика, и в архивите на INA (Националния институт за аудиовизия във Франция).

През 2011 г. проф. Богдан Богданов - председател на Настоятелството на Нов български университет, кани проф. Сузана Клинчарова за провеждането на Майсторски класове в НБУ. Така започва дългосрочният проект „Арфата – извор на вдъхновение“. Неговата специфика се състои в привличането на активности от различни департаменти на НБУ – Музика; Театър; Кино, реклама и шоубизнес; Изящни изкуства; Политически науки, и тяхното обединяване около обща концепция за представяне на изкуството в мултимедийни спектакли пред широка публика в НБУ (Университетски театър) и извън него, в престижни столични зали и сцени – Народен театър, Театър „Сълза и смях“, НДК, зала "България" и т.н. Поставени в интерактивни ситуации, участниците в арфовия майсторски клас се вдъхновяват и мотивирано представят едни от най-трудните и новаторски произведения за арфа, някои от тях, специално написани за събитията от българските композитори – Георги Арнаудов, Александър Кандов, Любомир Денев и др. Майсторският клас обединява цялата общност от българските арфисти – от Националното музикалното училище (постоянен партньор на класа със своя преподавател и в момента докторант пред публична защита – Кохар Андонян) до солистите на Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. Подбраната тематика включва нов, непознат в страната репертоар и редовни премиери на написаните специално за майсторските класове творби. Участниците овладяват високо професионално познание и придобиват нови качества, сътрудничество с композитори, отношение към инструмента в ситуация на звукозапис и на видеозапис. Концерт-спектаклите всяка година са поканени като неотменна част от международния фестивал „Софийски музикални седмици“ и се осъществяват в партньорството на водещите културни институции, чуждестранни посолства и културни центрове.

Сузана Клинчарова работи за разширяването на арфовия репертоар при младите изпълнители в България. Тя има широк принос в издирването и транскрипцията на пиеси за арфа – непознати, забравени или новонаписани – в световен мащаб. Проф. Клинчарова е горещ поддръжник на съвременната музика, тя изпълнява за първи път редица творби, много от тях написани за нея. Интересът ѝ към съвременния джаз я кара да се изявява като дуо със Стийв Лейси при многократни концерти в Радио Франс и Френската телевизия. Сузана Клинчарова е член на CDMC (Центъра за съвременна музика) и председател на Асоциацията ArtFusion в Париж.

_________

Билети - в мрежата на Евентим или на входа на залата преди началото на концерта. Цена: 8 лева.

Автор: Надя Пейкова
04.05.2018 г. 16:31
Посетено: 1408
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27643-kontsert-na-mila-pavlova-fleyta-i-suzana-klincharova-arfa