Музика

Balkanella - Николас Симион и Биг бенд на БНР

Концерт на 19 април от 19:30 ч. в Първо студио на БНР

Balkanella - Николас Симион и Биг бенд на БНР

 

◊ ПОКАНА

Николас Симион ще бъде солист в следващия концерт на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. На 19 април от 19.30 ч. в Първо студио на Българското национално радио ще чуем специално подбрани авторски произведения на Симион в аранжименти на Бил Добинс.

Роденият в Трансилвания Николас Симион е джаз музикант, композитор и аранжор с издадени над 30 албума. За него критиката казва: "И като музикант в група, и като солист, Симион действа креативно и страстно. Мащабът на експресивността му е завладяващ - от агресивност към медитативност, от лиричност към горещина."

През 1985 Симион основава първия си джаз-бенд, а през 1988 се мести във Виена, където участва в различни джаз-проекти с музиканти от цял свят. Заедно с полския тромпетист Томаш Станко записва албумите Black Sea, Dinner for Don Carlos и Viaggio Imaginario, а с пианиста Мал Уолдрон прави обиколки из Германия (където живее сега) и Австрия. През 1995 свири за първи път в България на международния джаз фестивал „Варненско лято“, заедно с квартета си: Алекс Фишър – тромпет, Ангъс Томас – бас, и Ули Сойка – барабани. Творчеството на Симион е силно свързано с традиционната балканска музика и музиката на неговия роден край Трансилвания, които той поставя в музикалните рамки на модалния джаз, като запазва специфичните за нея неравноделни размери и тематичен материал. Албумите Balkan Jazz (2001) и Jazz across the Border (2005), както и по-новият Tarantella facile (2014) носят именно такова внушение.

Очакваме Ви на 19 април от 19:30 в Първо студио на БНР!

 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com.

Вход свободен за ученици от НМУ „Л. Пипков“ и студенти от НМА „Проф. П. Владигеров“, Департамент “Музика“ към НБУ, Специалност „Музика“ към СУ АМТИИ - Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!

 

Автор:
БНР
Публикация:
18.04.2018 г. 12:52
Посетено:
749
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27513-balkanella-nikolas-simion-i-big-bend-na-bnr