Музика

Виртуози от Миланската скала изнасят открит урок в Музикалната академия

Катя Ричарели и Франческо Дзингарело гостуват у нас със своя нов проект „С музика в сърцето“

Виртуози от Миланската скала изнасят открит урок в Музикалната академия

Катя Ричарели. Сн. Румен Василев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Оперната прима Катя Ричарели идва в България за своя специален концерт, който ще се проведе на 14 април 2018 г. в зала 1 на НДК. Заедно с нея идва и неин ученик, изключителният тенор Франческо Дзингарело.

Легендата прима Катя Ричарели е една от най-големите оперни звезди на XX век. Тя неведнъж си партнира с Пласидо Доминго, като едно от виртуозните им партньорства любителите на оперната музика свързват с италианския филм “Отело”. Желязна дисциплина и божествен глас са в основата на забележителната биография на Катя Ричарели. Тя покорява едни от най-престижните международни сцени – парижката Гранд опера, Ковънт Гардън, Ла Скала в Милано и Метрополитън. Репертоарът на Катя Ричарели наброява повече от петдесет роли.

Животът на Катя Ричарели е изпъстрен с мигове, достойни за филмови сценарии, а творческата й кариера я превръща в легенда. Обожавана и обожествявана, освирквана и коментирана – това е една истинска дива, покорила световните сцени и сърцата на публиката. Катя Ричарели не се отказва от музиката, защото тя е нейната голяма и непреходна любов. Примата продължава да пее, но е насочила основните си усилия към това да предаде музиката и сценичните си умения на младите изпълнители. Сред съвременните изпълнители тя намира изключителни гласове, но за божественото изпълнение се изисква още нещо – мелодрама, сценично присъствие, дух, който изпълва сцената с присъствие.

Ученици от Музикалната академия ще имат честта и удоволствие да се запознаят лично с Катя Ричарели и Франческо Дзингарело. Двама ще изнесат открит урок под съпровода на диригент Христо Павлов. „Въпреки че операта винаги ще бъде част от мен, няма да се върна към нея – дала съм й достатъчно. Сега моята цел е да я разкрия пред най-младите, за които пиша книгата „Ще ви изпея една история“, споделя великата Катя Ричарели.

Катя Ричарели и Франческо Дзингарело ще гостуват у нас със своя нов проект „С музика в сърцето“ на 14 април в зала 1 на НДК.

Билети може да намерите в мрежата на eventim, онлайн на evenim.bg, в билетния център на НДК и на касите в зала „България“.

 

Автор:
Теодора Велева
Публикация:
09.04.2018 г. 17:06
Етикети:
открит урокконцертопера
Франческо Дзингарело
Катя Ричарели
Посетено:
702
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27437-virtuozi-ot-milanskata-skala-iznasyat-otkrit-urok-v-muzikalnata-akademiya