Музика

"Singin' in the Rain" за пръв път в България

Борис Панкин поставя легендарния мюзикъл във Варненската опера

"Singin' in the Rain" за пръв път в България

 

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на Великденския музикален фестивал – Варна 2018, на 4 и 5 април, за пръв път в България, Държавна опера Варна ще представи предпремиерно легендарния мюзикъл „Да пееш под дъжда“ по сценарий на Бети Комдън и Адолф Грийн и песни на Насио Хърб Браун и Артър Фрийд.

Режисьор Борис Панкин. Диригент Страцимир Павлов. Хореография Боряна Сечанова и Мариана Крънчева. Сценография Иван Токаджиев. Костюми Анна-Мария Токаджиева. Мултимедия „Бюро за пространствени решения“. Превод на песните Лора Димитрова. Превод на сценария Даня Доганова и Борис Панкин.

Действащи лица и изпълнители: ДОН Локууд – Орлин Горанов; КОЗМО Браун – Мариан Бачев; КАТИ Селдън – Миглена Стоева (04.04) / Анелия Мангърова (05.04); ЛИНА Ламонт – Сребрина Соколова/Даниела Димова; Р. Ф. (Ар Еф) СИМПСЪН – Пламен Георгиев; Роско ДЕКСТЪР, режисьор – Борислав Веженов; РОЗ, прес агент и приятелка на Лина – Анелия Мангърова(04.04) / Миглена Стоева (05.04); ДОРА Бейли, влиятелна киножурналистка – Лилия Илиева; ДИНСМОР, учителка по дикция на Лина – Елиз Оник Нигохозова; Кармайкъл, учител по дикция на Дон – Нейчо Петров; ПОЛИЦАЙ – Николай Колев; ФЕНКА-1 – Йоанна Венелинова; ФЕНКА-2 – Зои Бошнакова; ФЛИРТУВАЩА ДАМА – Калина Алексиева; ПЕРУКЕРКА и ГАРДЕРОБИЕРКА – Калина Алексиева; АСИСТЕНТ 1 и ЗВУКАР – Калоян Лулчев; АСИСТЕНТ 2 – Велин Михайлов; АСИСТЕНТ 3 – Николай Димитров; ЗЛОДЕЙ във филма - Нейчо Петров; ПРИДВОРНА ДАМА във филма – Венета Гочева; ТОМ МИКС – Иван Георгиев; ОЛГА МАРА – Венета Гочева; НЕЙНИЯТ КАВАЛЕР – Мартин Чикалов; МЕРИ МАРГАРЕТ – Лаура Мойа Ромеро; ВЪЗРАСТНИЯТ И СЪПРУГ – Денко Стоянов; ЗЕЛДА ЗАНДЪРС – Камила Данези; ДЖЕЙ КЪМБАРЛЕНД ТРЕТИ – Павел Кирчев; ЧАРЛИ ЧАПЛИН – Франческо Бруни; ДИРИГЕНТЪТ – Страцимир Павлов.

Времетраене 2 часа с антракт. Изпълнява се на български език с надписи на английски. Премиерата на мюзикъла „Да пееш под дъжда“ предстои на 20 юни в ММФ „Варненско лято“ и Опера в Летния театър – Варна 2018.

 

◊ ЛЕГЕНДАТА

"Аз пея под дъжда“ (Singin' in the Rain) е американски филм, музикална комедия с режисьор и хореограф Джийн Кели и Стенли Донън, с участието на Кели, Доналд О'Конър и Деби Рейнолдс.

Филмът, заснет от Метро Голдуин Майер, представя Холивуд в края на 1920-те години, когато ерата на немите филми е към края си. Днес той има статут на легенда, оглавява списъка на Американския филмов институт за най-добра филмова комедия и е класиран на пето място като най-добрия американски филм на всички времена. “Да пееш под дъжда” в сценичния си вариант, дело на бродуейските легенди Бети Комдън и Адолф Грийн – създатели и на филмовия сценарий, носители на “Оскар”, е равностоен на филмовия оригинал, с огромното предимство, че се случва на живо.

 

◊ РЕЖИСЬОРЪТ БОРИС ПАНКИН

„Да пееш под дъжда" е мюзикъл - мечта

Този мюзикъл е мечта. Всичко, от което е създаден - музика, сюжет, диалог, стихове, е такова, каквито са мечтите. Красиви и съвършени. Затова и в него става дума за човешките мечти. Не непременно сбъднати, но живи. Хората са единствените в природата, които мечтаят. Ние сме все повече и все по-близо до глобалното. Разбираме и виждаме всичко за секунди, чрез върховете на пръстите, които управляват екраните на електронните ни устройства. Изображенията и новините изместват мечтите. За мечтите трябва въображение и духовност, а не просто любопитство и тач скрийн. „Да пееш под дъжда" разказва за това, как мечтите сме самите ние. А всяка сбъдната мечта е едно чудо. За онези, които ги сбъдват, и за тези, които са свидетели на сбъдването. Човек има святото задължение да е щастлив. С онова щастие, което не се постига с пари и власт.

Постановъчният екип

За да се реализира на сцена подобно амбициозно начинание са необходими забележителни партньори: ръководство, администрация, технически колеги от различните служби, артисти - певци, балетисти, актьори - всички тези колеги са най-високо в личната ми йерархия. Както и онези, които работят за всички тях: постановъчният екип - диригент, хореограф, сценограф, художник по костюмите, създателите на мултимедийното решение.

Тук веднага искам да споделя, че в заснемането на филмите от епохата на нямото кино участва операторът Калоян Божилов - най-младият носител на най-престижната филмова награда у нас "Златна роза" за операторско майсторство и оператор на „Ага“, актуалния хит от Берлинале и София Филм Фест. Маестро Страцимир Павлов е диригентът-мечта за всеки режисьор по света. С таланта, опита, вкуса си и чувството си за хумор. Идеалният партньор на този музикален стил. Боряна Сечанова е абсолютният хореограф N 1 в мюзикъла у нас. Хореографът, който може да изтанцува всичко, което поставя с артистите си.Екипът художници Анна-Мария Токаджиева и Иван Токаджиев са съчетание на огромен опит и култура с модерното и естетичното. Хармония в най-доброто от двата свята - академичност и талант. Мултимедийното решение, за което вече споменах, е дело на "Бюро за пространствени решения" - Ирина Радованова и Константин Гарнизов, които са повелители на всякакъв вид пространства и изобразителни майстори, с безпогрешен усет за адаптиране към епоха и среда, за да се въздейства максимално чрез "храната" за очите на съвременната публика.

Артистите

Да получиш възможност да репетираш и играеш в столицата на мюзикъла у нас - Варна, и да работиш с колеги от Варненската опера и с варненски артисти е мечтана възможност. Знам, че това мислят и чувстват всички - от Орлин Горанов и Мариан Бачев до дебютантките в жанра на мюзикъла Миглена Стоева и Анелия Мангарова. На първата ни репетиция във Варна, когато за пръв път чух ансамблово вокално изпълнение на нашата трупа, си казах: "Това е най-красивият ансамбъл, който съм чувал в практиката си!" По реакцията на трупата осъзнах, че всъщност съм го казал на глас. „Да пееш под дъжда“ е мечта. И ние ще я сбъднем! В този град – мечта и с този екип – мечта! Останалото е музика и лъчи.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.04.2018 г. 15:24
Посетено:
1185
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27421-singin-in-the-rain-za-prav-pat-v-balgariya