Музика

Магията на арфата

Майсторският клас на проф. Сузана Клинчарова завършва с два концерт-спектакъла

Магията на арфата

 

◊ ПОКАНА

Арфата е един от първите инструменти познат на човечеството. От Древността, през пътуващите трубадури и аристокрацията на Средновековието до нашето съвремие, тя е била неизменен спътник на музикалните търсения на хората. Нов български университет е горд с това, че години наред полага грижи за съхраняването на уникалната школа по арфа, създадена от почетния професор на НБУ Сузана Клинчарова.

Проф. Сузана Клинчарова и участниците в нейния майсторски клас в Нов български университет и Национално музикално училище „Любомир Пипков“, ще представят два концерта-спектакъла – в НБУ на 1 април от 15 ч., в залата на Университетски театър и на 2 април от 19:00 часа в Голямата зала на Българска академия на науките. Организатори на събитието са Център за професионално и продължаващо обучение  и департамент „Музика“ към Нов български университет.

В програмата на концерта със заглавие „Европейската култура през струните на арфата“ са включени шедьоври на арфовия репертоар от европейски композитори. Почитателите на класическата музика ще имат възможност да се насладят на произведения  от А. де Кабесон, Дж. Самартини, Ж. де Суса Карвало, Дж.Томас, А. Хаселманс, Х. Трнечек и премиера на нова пиеса на Георги Арнаудов.

В концертите участват: проф. Сузана Клинчарова, Почетен професор на НБУ, д-р Кохар Андонян, Лилияна Стоева, Александрина Кушинчанова, Анна- Мария Ризова, Вяра Райчева, Виктория Маркова, Елена Христова, Ивайла Тодорова, Инела Чергова, Божана Божилова, Мария Гигова, Марта Гайтанджиева и  Никол Самарева.

Сценографията е дело на доц. Елена Иванова, а в проекта активно участват студенти и преподаватели от департаментите „Музика“, „Изящни изкуства“ и „Кино, реклама и шоубизнес“ от Нов български университет.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
30.03.2018 г. 16:23
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27396-magiyata-na-arfata