Музика

Концерт на Струнен квартет "Хорс"

Част от цикъла "Музикални вторници 2018"

Концерт на Струнен квартет "Хорс"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 март т.г. от 19.00 ч. в зала БИАД (София, ул. "Г. С. Раковски" 108, ет. 2) ще свирят дамите от Струнен квартет "ХОРС". Концертът им е част от поредицата "Музикални вторници 2018", осъществявана от списание "Арт панорама", ПИН-2000 ЕООД и Фeдерацията на научно-техническите съюзи с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична община за 2018 година.

В програмата:

Й. Хайдн - Струнен квартет op.20 Nо 1
Allegro moderato, Menuetto, Affettuoso sostenuto, Finale

П. Хаджиев - Струнен квартет Nо 2
Allegro non troppo, ma affetuoso; Adagio; Allegro molto; Prestissimo

Х. Вила-Лобос - Струнен квартет Nо 1
Andante, Brincadeira, Canto Lirico, Canconeta, Melancolia, Saltando como Saci

 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Струнният квартет „ХОРС” е създаден през 1991 г. и до днес е в непроменен състав: Анастасия Детистова-Абаджиева (цигулка), Мариана Връбчева (цигулка), Пепа Дженева (виола) и Палмира Грибнева-Томанова (виолончело). Творческите изяви на ансамбъла на българска и международна сцена включват: ежегодни концерти с класическа, съвременна българска и чуждестранна музика у нас, в Унгария, Германия, Швеция, Финландия, Австрия и др.; участие във фестивалите „ Софийско лято”, „Музика нова”, „Нова българска музика”, в цикъла „Понеделниците на Съюза на българските композитори”, „Remuzika Festival” - Косово, „Unerhoerte – musik” – Берлин и др. Изявите на квартета са предизвикали множество отзиви в специализираните и популярните медии у нас.

Стратегически приоритет в интерпретаторската дейност на „ХОРС” е българската музикална култура и особено изпълнението на българска съвременна музика. В резултат на това са реализирани множество премиери на новосъздадени български творби. Съставът е осъществил интегрални записи на творбите за струнен квартет на Панчо Владигеров и Любомир Пипков, записи на трите струнни квартета на Васил Казанджиев и четирите струнни квартета на Димитър Николов, както и произведения на Ивелин Димитров, Иван Янков, Велислав Заимов и Сабин Леви – издадени в пет компакт диска.
Струнен квартет „ХОРС” е удостоен с „Почетен кристален знак” на Съюза на българските композитори и носител на наградата „Златно петолиние” на Съюза на българските композитори за високи художествени постижения и принос за разпространението на българската музика.

* * *

Билети - в мрежата на Евентим и пред входа на залата преди началото на концерта.
Цена: 8 лева

 

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
21.03.2018 г. 16:51
Етикети:
зала БИАДпрограма Култураконцерткамерна музика
Музикални вторници 2018
струнен квартет Хорс
Посетено:
1028
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27339-kontsert-na-strunen-kvartet-hors