Музика

Йозеф ван Висем с допълнителен концерт в София

Извънреден камерен концерт за лютня организира радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР след изчерпването на билетите за първия концерт

Йозеф ван Висем с допълнителен концерт в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Холандският майстор на нова музика за старинни инструменти Йозеф ван Висем ще изнесе допълнителен концерт в София на 22 февруари, четвъртък, в обновеното Второ студио на БНР след изчерпването на билетите за първия концерт. Събитието  започва в 21.00 ч., а студиото отваря врати за публиката в 21.00 ч. Концертът е в рамките на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР по повод десетата му годишнина.

През следващата седмица Йозеф ван Висем ще дойде в България за трети път, за три концерта, отново по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР. На 22 и 23 февруари във Второ студио на БНР подгряващ артист ще бъде пианистът Стоимен Стоянов, познат от синематик-джаз квартета "Nocktern". На 24 февруари, събота, в Пловдив концертът ще започне с изпълнение на триото за средновековна музика "Ambient Folklore".

 

◊ ЗА ЙОЗЕФ ВАН ВИСЕМ

Йозеф ван Висем е творец без граници на музикалните търсения и превъплъщения – неговата лютня звучи естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз контекст. Aвтор е на музиката към филма „Само любовниците остават живи“ на Джим Джармуш, за която печели наградата за филмова музика на кинофестивала в Кан. Работил е с легендарни музиканти като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, Sqürl на Джармуш, Доминго Гарсия-Уидобро и др. Участник е и във формациите "Brethren Of The Free Spirit" и "Heresy Of The Free Spirit" и създател на лейбъла "Incunabulum". Новият албум на Йозеф ван Висем „Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back“ излезе в края на 2017.

„Времената, в които живеем, са тежки. Всичко е много повърхностно и според мен е ориентирано в погрешна посока. Всички правят едни и същи неща, дори едни и същи снимки. Големите градове по света днес изглеждат по един и същи начин. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации... А лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин...,“ споделя Йозеф ван Висем пред програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

*
Билети в системата на EpayGo и на касите на EasyPay. Цената на билетите за концертите в София е 20 лв., а за концерта в Пловдив 11–13 лв. при предварителна продажба и 15 лв. преди събитието.

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.02.2018 г. 12:40
Посетено:
865
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27174-yozef-van-visem-s-dopalnitelen-kontsert-v-sofiya