Музика

Биг Бендът на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Михаил Йосифов излиза за първи път в Първо студио на БНР

Концертът е част от Биг Бенд джаз академията на Българското национално радио

Биг Бендът на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с  диригент Михаил Йосифов излиза за първи път в Първо студио на БНР

 

◊ СЪБИТИЕТО

Биг Бендът на катедра „Поп и джаз изкуство” на НМА „Проф. Панчо Владигеров” ще свири за първи път в емблематичното Първо студио на Българското национално радио на 15 февруари, четвъртък, от 19.30 часа. Младите музиканти излизат на сцената под диригентството на Михаил Йосифов.

Концертът е част от Биг Бенд джаз академията на Българското национално радио, която вече трета година отваря вратите към престижната сцена на талантливи млади изпълнители. Академията е проект на „Музикална къща БНР“, който открива и развива талантливи млади музиканти. С поредица от концерти в Първо студио на БНР тази творческа лаборатория дава шанс на бъдещите звезди да свирят на престижна сцена с най-добрите джаз изпълнители в страната.

Биг Бендът на катедра „Поп и джаз изкуство” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” е създаден в средата на 70-те години на ХХ век от Йонко Татаров като учебен оркестър за студенти-инструменталисти от различни специалности. През годините негови диригенти са били големи имена на българската джаз и поп музика като Йонко Татаров, Томи Димчев и Ясен Обретенов. От 2015 г. начело на Биг бенда е Михаил Йосифов – един от най-успешните български тромпетисти, композитор и аранжор. Той участва в създаването на различни музикални проекти, сред които и Брас Асоциация, пише музика за филми и театрални постановки, както и за формацията „Михаил Йосифов секстет“, с която издава първия си албум „Счупени прозорци“. Под диригентството на Михаил Йосифов Биг Бендът представя с голям успех мюзикъла „Кабаре” на Джон Кандър, Джо Мастероф и Фред Еб на сцената на Музикалния театър в София и участва в откриването на летния фестивал „A to JazZ“.

За първия си концерт в Първо студио на БНР младите музиканти са подготвили класически джазови композиции на Рей Чарлз, Андрю Систърс, Бейкър Брадърс, Тито Пуенте, Каунт Бейзи и др. Освен като техен диригент и преподавател, Михаил Йосифов ще бъде и солист на Бенда.

 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн в мрежите на ticketsbg.com и eventim.bg.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Специалност „Музика“ в СУ, Катедра „Музика“ в НБУ и АМТИИ – Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.

Автор:
БНР
Публикация:
03.02.2018 г. 16:29
Посетено:
997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/27095-big-bendat-na-nma-prof-pancho-vladigerov-s-dirigent-mihail-yosifov-izliza-za-parvi-pat-v-parvo-studio-na-bnr