Музика

Виртуозната Екатерина Мечетина за първи път в България с Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР започва 2018 г. с концерт, посветен на мечтите

Виртуозната Екатерина Мечетина за първи път в България с Радиосимфониците

 

◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин започва новата 2018 с гостуването на виртуозната Екатерина Мечетина. Една от най-ярките руски пианистки ще свири за първи път у нас на 26 януари, петък, от 19.30 ч. в зала „България".

Мечетина свири на пиано от четиригодишна. Първия си самостоятелен концерт изнася на 10, а на 12 вече прави турне в Япония, където само за месец изнася 15 солистични концерта. Лауреат е на международни конкурси като „Премия на Моцарт" (Верона, Италия), където печели първа награда и Световния конкурс на пианистите (Синсинати, САЩ), където печели златен медал и премия.

За първи път пред българска публика Екатерина Мечетина ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Сергей Рахманинов. Композиторът пише този концерт едва 17-18-годишен. По думите на Бари Мартин „Първият концерт на Рахманинов е не само забележително постижение за седемнадесетгодишна възраст, а е едно творчество, което може да стои на собствените си крака и да бъде оценявано според собствените му заслуги." Рахманинов посвещава този концерт на Александър Зилоти, известен пианист, диригент и ученик на Лист, който изиграва важна роля в развитието му.

В програмата на концерта са и два руски шедьовъра, посветени на мечтите. Под диригентската палка на маестро Марк Кадин Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни Прелюдия за оркестър „Мечти" от Александър Скрябин и Симфония №1 „Зимни мечти" от Пьотр Илич Чайковски.

 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" 4), на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и онлайн в мрежата на ticketsbg.com.

Входът е свободен за ученици от музикалните училища и за студенти от НМА „Панчо Владигеров", АМТИИ – Пловдив, Департамент „Музика" на НБУ и специалност „Музика" във ФНПП на СУ „Св. Климент Охридски" срещу ученическа или студентска карта.

 

Автор:
БНР
Публикация:
16.01.2018 г. 15:42
Посетено:
1058
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26995-virtuoznata-ekaterina-mechetina-za-parvi-pat-v-balgariya-s-radiosimfonitsite