Музика

Публиката на Новогодишния оперетен бал в НДК ще вдигне наздравица с червено вино

Маестра Любка Биаджони дирижира и тази година Новогодишния оперетен бал на 28 декември в зала 1 на НДК

Публиката на Новогодишния оперетен бал в НДК ще вдигне наздравица с червено вино

 

◊ ПОКАНА

Публиката на Новогодишния оперетен бал на Музикалния театър на 28 декември от 19 часа в зала 1 на НДК ще вдигне наздравица с червено вино. На сцената пък солистите и хорът ще изпълнят прочутата наздравица от „Прилепът” на Щраус с чаши пълни с шампанско. Това е и единственото музикално изпълнение, което се повтаря от миналогодишния Оперетен бал, когато почитателите на жизнерадостния жанр изпълниха до краен предел зала 1 на НДК.

В духа на старите дворцови традиции и Новогодишния оперетен бал в зала 1 на НДК ще бъде открит с танца полонеза. Публиката ще се наслади и на празничните виенски валсове, огнения чардаш на Калман и жизнерадостния канкан на Офенбах в изпълнение на балета на Музикалния театър. Детска балетна школа от малчугани между 5 и 15-годишна възраст ще танцува откъс от „Лешникотрошачката” на Чайковски.

Солистите ще блеснат в прочути арии, дуети и септети от шлагерни оперети. Те са избрани от творчеството на класиците  – от бащата на лекия жанр, както наричат оперетата, Офенбах, през виенския майстор Щраус до унгарските класици Лехар и Калман.

„Лекият жанр се създава трудно и иска много сериозна работа. Затова човек не бива да гледа на него с пренебрежение” – убеден е проф. Светозар Донев, режисьор на Новогодишния оперетен бал и един от доайените на Музикалния театър.

Маестра Любка Биаджони дирижира и тази година Новогодишния оперетен бал на 28 декември в зала 1 на НДК.

"За мен е чест да съм поканена отново на Новогодишния оперетен бал на Музикалния театър! Лично аз много обичам оперетата, но не ми се отдава често да я дирижирам. Миналата година направихме един много сполучлив спектакъл под режисурата на проф. Светозар Донев и успяхме да докоснем сърцата на много хора. Надявам се и сега на 28 декември да зарадваме почитателите на оперетата и на Музикалния театър” - казва Любка Биаджони.

Неслучайно за Новогодишния оперетен бал е избрано различно пространство от Музикалния театър. Целта е да бъде привлечена нова и млада публика извън традиционната, която обикновено влиза в залите на първата ни оперета.

Заповядайте на Новогодишния оперетен бал на 28 декември в зала 1 на НДК да вдигнем заедно наздравица няколко дни преди настъпването на Новата 2018 година.

Автор: Музикален театър
24.12.2017 г. 15:59
Посетено: 1096
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26900-publikata-na-novogodishniya-opereten-bal-v-ndk-shte-vdigne-nazdravitsa-s-cherveno-vino