Музика

Предколедна „Музика в портрети" с Оркестъра за народна музика на БНР

21 декември 2017 г., 19:30 ч., Първо студио на БНР

Предколедна „Музика в портрети" с Оркестъра за народна музика на БНР

 

◊ СЪБИТИЕТО

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов ще представи на публиката концерт от поредицата „Музика в портрети".

В навечерието на Коледа, на 21 декември 2017 г. от 19:30 ч. в Първо студио на БНР ще излязат виртуозните оркестранти Росен Генков (гъдулка) и Кръстьо Димов (кавал) и младата певица Петя Панева.

Росен Генков завършва специалност гъдулка в НУФИ „Широка лъка" и работи като оркестрант в Ансамбъл „Пирин", НФА „Филип Кутев", Ансамбъла на Българската армия и в много различни формации. От 1990 до сега е концертмайстор в Оркестъра за народна музика на БНР.

Кръстьо Димов завършва Музикалното училище в Котел и АМТИИ – Пловдив. От 1992 е в състава на Оркестъра за народна музика на БНР. Освен виртуозен инструменталист, Димов е и майстор в изработката на кавали. Този майсторлък той наследява от баща си Стоян Дросев.

На концерта „Музика в портрети" Росен Генков и Кръстьо Димов ще изпълнят с Оркестъра на БНР емблематичните пиеси „Странджанска въртележка", „По пътя на кавалджиите", „Зайко кукурайко" и др.

17-годишната Петя Панева е лауреат на три награди от последното издание „Пирин Фолк" Сандански – на телевизионния зрител, на публиката и на журито. Младата певица вече е носител на призове от различни фолклорни конкурси. Заедно с Оркестъра за народна музика тя ще изпълни песните „Обзаложи се, Дойне ле", „Слънцето трепери" и „Бяла Стана".

* * *

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и онлайн в мрежите на ticketsbg.com и eventim.bg

 

 

Автор: БНР
15.12.2017 г. 16:41
Посетено: 980
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26864-predkoledna-muzika-v-portreti-s-orkestara-za-narodna-muzika-na-bnr