Музика

Коледният концерт на „София квартет“ е със специалното участие на Васил Петров

Първо издание на „Концерти с дрескод“ - 22 декември, 19 часа, Камерна зала "България"

Коледният концерт на „София квартет“ е със специалното участие на Васил Петров

 

◊ ПОКАНА

За първото издание на новия си проект „Концерти с дрескод“ музикантите Ви предизвикват: Облечете официалното си облекло и се потопете в празничната атмосфера!

„Нашите гости този път няма да са само зрители и слушатели на евъргрийни, танга и класика, а пълноценни участници в спектакъла.“, казват от „София квартет“ и допълват: „Виното е комплимент от нас. От Вас очакваме танците!“

 

- Как се роди идеята за „Концерти с дрескод“?

Стоимен Пеев: От най-стилно обличащият се в състава разбира се, Вальо!

Йордан Димитров: Идеята беше на нашия PR – Надежда Герова и решихме да опитаме, тъй като досега не сме правили подобно нещо. А и подобно нещо изобщо не е правено.

Валентин Геров: Дайте да си уеднаквим отговорите!

Любомир Ников: Преди около година обсъдихме идеята. Успоредно с това, директорът на Софийска филхармония, господин Найден Тодоров, сподели с нас, че е добре част от концертите ни, да бъдат обединени в цикъл „Sofia quartet light”, с идеята да приобщим нова публика, която до момента не е стъпвала в концертната зала. Може би се питате какъв е смисълът на всичко това и дали не отстъпваме от нашите принципи на строги класически музиканти. Ако сравним музиката с храна, то тя задължително трябва да е разнообразна и качествена. Ако всеки ден да ядеш….

Валентин Геров: Фазан с кестени…

Любомир Ников: … например, омръзва. Може би, дори нашата публика има нужда от различно ястие.

Валентин Геров: Боб с наденица.

Любомир Ников: Не точно. „Концерти с дрескод“ са насочени едновременно към нашата публика (едно леко намигане) и към една нова публика, която се надяваме да спечелим на страната на класическата музика. Още нещо, чрез тези концерти ние се опитваме да стопим дистанцията между сцената и публиката. Нека тя да почувства зала България като свой дом.

- За първото издание на проекта сте поканили известния джаз певец Васил Петров. Защо именно него?

Валентин Геров: Защото ми е личен приятел и защото е най-добрият джаз певец, който се е раждал в България! По-добрият Франк Синатра!

- Как ще продължи проектът за в бъдеще? Какви ще са следващите издания и кога?

Йордан Димитров: Следващото издание на проекта ще е през пролетта. Да се готви публиката с афинитет към виенския валс.

- Какво Ви се иска, а не Ви стиска или какво си пожелавате за идната 2018 г.?

Валентин Геров: Гледам да не ме стискат обувките и да ми е широко около врата.

Стоимен Пеев: Концерти с дрескод - без дрехи.

 

* * *

Името „София квартет“ е символ на качество – ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина и богата дискография.

Първоначално създаден като радиоквартет към БНР, през годините в състава му са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Стоимен Пеев и Йордан Димитров, виолончелиста Любомир Ников и доайена на състава – виолистът Валентин Геров.

Определен от пресата като естествен наследник на квартетите „Аврамов“ и „Димов“ в българската традиция на квартетното изкуство, „София квартет“ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците

По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет“ са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за „София квартет“: по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки и четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис.

Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа и Азия, като нееднократни са концертите му в Австрия, Франция, Япония, Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Чехия.

Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на „София квартет“ е най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г.

Камерната формация е носителят на Националната награда "Златен квартет" на името на „Акад. Марин Големинов" за 2017 година.

 

Билети за Коледното издание на „Концерти с дрескод“ с участието на Васил Петров: на касата на зала "България" и онлайн на: https://www.epay.bg/v3main/sale/user/view?saleid=8832446846

Автор:
Организаторите
Публикация:
12.12.2017 г. 16:52
Посетено:
1134
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26851-koledniyat-kontsert-na-sofiya-kvartet-e-sas-spetsialnoto-uchastie-na-vasil-petrov