Музика

Рецитал-спектакъл „Силуети, фрески, багатели” представя последните творби на Панчо Владигеров

9 декември 2017 г., 19.00 ч., Камерна зала „България“

Рецитал-спектакъл „Силуети, фрески, багатели” представя последните творби на Панчо Владигеров

 

◊ СЪБИТИЕТО

Рецитал-спектакъл „Силуети, фрески, багатели” представя в една вечер последните творби на големия български композитор Панчо Владигеров

На 9 декември 2017 г. от 19.00 ч. в Камерна зала „България“ ще бъдат представени последните опуси на Панчо Владигеров. В програмата ще участват пианистът Веско Стамболов и сопраното Неда Атанасова. Концертът включва и мултимедия, която  разказва за късните творчески години на Владигеров, в които композиторът пише шест опуса за пиано и един опус с песни, по стихове на големия български поет-символист Николай Лилиев. Ще бъдат представени още най-изтъкнатите интерпретатори на Владигеров – пианистите Алексис Вайсенберг, Иван Дреников, Антон Диков, Николай Евров, Красимир Гатев. Всички материали за историята на последните произведения на Панчо Владигеров са предоставени от архива на къща музей „Панчо Владигеров“ в София.

„В последно време написах няколко опуса за пиано — пиеси, които са нещо съвсем различно в моето творчество. В тях съм търсил нови пътища, нови изказвания, обаче аз винаги се придържам твърдо към моя стил и мироглед.“ – споделя в едно от последните си интервюта Панчо Владигеров.

Композиторът посвещава последните седем години от живота си (1972–1978) на любимия си инструмент – пианото, пишейки всяка година по един цикъл от пиеси – опусите от 64 до 70, а през 1975 г. създава и опус 67 „Четири песни“ по стихове на  Николай Лилиев. „По-смели в хармоничния си език и по-богати на цветове са тези клавирни миниатюри, но и по-лаконични и по-интимни в израза. Израз по-често на тъга, но също и на опиянение от живота, на любов към неимоверното богатство на българските народни песни и танци. Това са пиеси-настроения, пиеси-състояния, пиеси-пейзажи, пиеси-спомени, пиеси в духа на народните песни игриви или печални, мерени или безмензурни, пиеси в духа на народните танци в най-разнообразни неравноделни ритми, пиеси, изпълнени с пословичния хумор на Владигеров – галантен или пиперлив. Последната творба, завършена едва два месеца преди края на земния му път, е Хумореска. Така на 8 септември 1978 година с усмивка се прощава големият български композитор, оставяйки наследство, с което достойно се нарежда до най-големите майстори на националните музикални школи в Европа.” — споделя пианистът Веско Стамболов.

 

Рецитал-спектакълът „Силуети, фрески, багатели” е част от проекта „Поетични картини“ на Издателство Елм, финансиран от програма „Култура“ на Столична община и се осъществява в партньорство с Къща музей „Панчо Владигеров“ - София, Софийска филхармония и Българско национално радио.

Той беше представен при пълни зали през септември тази година в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ в Шумен и на Международния фестивал „Дни на камерната музика“ в Габрово.

Предвижда се в рамките на проекта последните клавирни опуси на Панчо Владигеров да бъдат записани и издадени на диск в комбинирано аудио и мултимедийно съдържание. Те бяха представени за първи път след смъртта на композитора едва през 2006 г. от пианиста Марио Ангелов в Съюза на българските композитори, по повод отпечатването им за първи път от Издателство Елм.  

Фейсбук събитие: http://bit.ly/2zCYavp

Билети: на касата на Концертен комплекс „България“

 * * *

За Издателство Елм:

Основано през 1999 г. от Ивайло Христов, Издателство Елм публикува първи издания на късните творби на Панчо Владигеров – неговите последни клавирни опуси и пълното му творчество за две пиана. Каталогът съдържа ноти и партитури на съвременна музика от български автори – произведения за тромбон, за кларинет, за симфоничен оркестър, както и оригинални аранжименти за различни медни ансамбли и музикална литература.

http://www.editionelm.eu/bg

Автор: Организаторите
07.12.2017 г. 17:37
Посетено: 1222
Етикети: Веско Стамболов, Къща музей Панчо Владигеров, концерт, музика, Панчо Владигеров, Издателство Елм, багатели, фрески, Силуети, Рецитал-спектакъл
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26814-retsital-spektakal-silueti-freski-bagateli-predstavya-poslednite-tvorbi-na-pancho-vladigerov