Музика

Концерт на Клавирно трио „Атанасов“ (Франция), закриване на Софийски фестивал за камерна музика Аджитато’

29 ноември 2017 г., 19.30 ч., Първо студио на БНР

Концерт на Клавирно трио „Атанасов“ (Франция), закриване на Софийски фестивал за камерна музика Аджитато’

 

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Клавирно трио „Атанасов“ (Франция)

. Персевал Жил (цигулка),
. Сара Султан (виолончело),
. Пиер-Калоян Атанасов (пиано)

29.11.2017 г. (сряда)
Студио 1 на БНР, 19.30 ч.


В програмата:

Франц Шуберт
Sonatensatz D28

Филип Херсан (*1948)
Трио за цигулка, виолончело и пиано
“Variations sur la sonnerie Ste-Geneviève-du-Mont de Marin Marais”

Йoханес Брамс
Трио за цигулка, виолончело и пиано oп. 8 (първа версия от 1854)

Allegro con moto
Scherzo. Allegro molto – Trio: Più lento - Tempo primo
Adagio non troppo
Finale: Allegro molto agitato

 

Билети може да закупите като заявите желанието си на фейсбук страницата на фестивала, на касите на Кантус Фирмус, както и онлайн на www.ticketsbg.com.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Клавирно трио „Атанасов” е основано през януари 2007 г. от трима млади музиканти, възпитаници на Парижката национална консерватория за музика и танц. Започва концертната си дейност през лятото на 2007 г. на фестивала в Льо Виган. След като спечелва стипендия от ADAMI (Гражданска организация за управление на правата на артистите и на музикантите изпълнители), през 2008 г. съставът става член на най-престижната европейска ковачница на таланти в областта на камерната музика – ECMA (Европейската академия за камерна музика).

Триото дава многобройни концерти във Франция и в други европейски страни – Холандия, Германия, Великобритания, Австрия, Финландия, Испания.

Трио „Атанасов“ печели първа награда на Международния конкурс „Комерцбанк-Камермузикпрайс” във Франкфурт, Германия, през септември 2010 г. По този повод ансамбълът изнася концерт във франкфуртската „Аlte Oper”, който е записан от германското радио „Hessischer Rundfunk 2”.

Съставът е носител на трета награда от Международния конкурс за клавирни триа „Вибрарте” в Париж (2008), на трета награда и специалната награда за най-добро изпълнение на трио от Хайдн на Международния конкурс за камерна музика „Йозеф Хайдн” във Виена (2009), на трета награда от Международния конкурс за клавирни триа в Трондхайм (Норвегия, 2011) и печели второ място на Международния конкурс „Папер де мусика” в Барселона (Испания, 2010). В Австрия по време на Академията „Прага – Виена – Будапеща” триото получава наградата на института „Йозеф Хайдн” на Виенския университет за интерпретацията на камерна творба с пиано. Тези отличия му дават възможност да се представи в замъка Естерхази в Айзенщат и по Виенското радио ORF.
Като член на Европейската академия за камерна музика триото редовно участва в майсторските класове на известни педагози. След спечелването на наградата за камерна музика на Парижката висша национална консерватория за музика и танц, то усъвършенства своите умения при проф. Владимир Менделсон. Формацията взима участие в Академията за камерна музика във Вилкроз и във Фестивала в Ла Рок д’Антерон през 2010 г.

В репертоара на триото досега са включени творби на Хайдн, Моцарт, Бетховен, Шуберт, Менделсон, Шуман, Брамс, Дворжак, Равел, Бридж, Ерсан, Васкс, Греф и Рим. Творчеството за трио на последните двама композитори бе в центъра на две предавания, които съставът е записал за радио „Франс Мюзик” през пролетта на 2010 г.

www.trio-atanassov.com

 

Автор:
СФКМ
Публикация:
26.11.2017 г. 14:15
Посетено:
1413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26741-kontsert-na-klavirno-trio-atanasov-frantsiya-zakrivane-na-sofiyski-festival-za-kamerna-muzika-adzhitato