Музика

Юбилей на композитора Георги Арнаудов

13 ноември 2017, 19:00 часа, Зала "България"

Юбилей на композитора Георги Арнаудов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Юбилей на композитора Георги Арнаудов

Концерт на 13 ноември 2017 от 19:00 часа в Зала "България"

С участието на:

. Симос Папанас, цигулка
. Борислава Танева, пиано
. Мила Михова, сопран
. Инес Симеонова, пиана
. Атанас Кръстев, виолончело
. Quarto квартет
. Симеон Златков, пиано

В програмата: произведения от Георги Арнаудов

„Три тихи песни“ – сопран, виолончело и пиано
„Пейзаж с птици“ – цигулка и пиано
„Kells“ – соло чело
„Шепот насаме“ – сопран, цигулка и пиано
„Сюита в стил Кончертато“ – цигулка и пиано
„Brahms verus Wagner“ – клавирен квинтет
„Вратите на съня“ – клавирен квинтет


◊ ЗА КОМПОЗИТОРА

Георги Арнаудов е роден на 18 март 1957 в София, като потомък на възрожденски родове, в известно семейство на музиканти. Баща му Асен Арнаудов, племенник на известния български генерал Стефан Белов е цигулар и арфист, ученик на Саша Попов е един от първите музиканти, основатели на Царския симфоничен оркестър, професор по арфа в Българска държавна консерватория. Майка му Сузана Веселинова-Арнаудова, племенница на видния български зоолог и орнитолог Павел Патев, е известна камерна певица през 40-те и 50-те години на ХХ век.

Автор на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, редица творби за пиано, музика към театрални и балетни постановки. Редица творбите му към театрални и балетни постановки, мултимедиен театър, хореографски инсталации са създадени в сътрудничество с известни хореографи и постановчици.

Световноизвестни са негови цикли от творби, написани по стари български текстове от ранното средновековие, цикълът Thiepoleo, написан по автентични архаични орфически текстове и ритуали, творба получила световно признание, звукови изследвания и фикции на основата на готическа и ренесансова музика, сценични творби, камерна и симфонична музика, изпълнявана в България и чужбина.

Голяма част от творбите му са представяни на концерти, фестивали и форуми на съвременната музика в България и по света. Има издадени 4 авторски компактдискове и редица творби включени в издания на български и чуждестранни изпълнители и антологии на съвременната музика. Автор е на статии, изследвания в областта на старата българска и европейска музика, публицистика и критика в периодичния печат. През последните години редица негови творби имат своите световни премиери в престижни световни зали.

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
11.11.2017 г. 16:13
Посетено:
1793
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26637-yubiley-na-kompozitora-georgi-arnaudov