Музика

Влатко Стефановски ще свири за първи път с Биг бенда на БНР

Концерт „Цветове и звуци от есента“ на 9 ноември в Първо студио на Радиото

Влатко Стефановски ще свири за първи път с Биг бенда на БНР


◊ СЪБИТИЕТО

Легендата на македонската музика, виртуозният китарист Влатко Стефановски, излиза отново пред българската публика, този път с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев. Възпламеняваща комбинация от импровизаторски умения, балкански фолклор, блус, рок и джаз ще чуете в концерта „Цветове и звуци от есента“ на 9 ноември 2017, четвъртък, от 19.30 часа в Първо студио на БНР.

Влатко Стефановски е известен със своята уникална техника и звукоизвличане. Той е блестящ електрически и акустичен китарист, композитор и фюжън музикант, създал свой собствен стил. Още като тийнейджър той създава групата LEB I SOL, която се превръща в едно от най-известните имена на музикалната сцена на бивша Югославия. Групата издава 14 албума и обикаля света.

От средата на 90-те години Стефановски успешно развива солова кариера. С известното трио „Kings of Strings“(Царете на струните) прави европейско турне. В последните няколко години той концертира и записва с едни от най-добрите музиканти като Томи Емануел, Сточело Розенберг, Златан Гибони, Ян Акерман, Теодосий Спасов, Стефан Миленкович, Кудси Ергюнер, Ману Катче, Тони Левеин и др. Като солист работи със симфоничните оркестри на Лондон, Лайпциг и Монте Карло, филхармониите на Виена, Словения, Българското национално радио и софийската „Симфониета“. Има издадени десетки солови албуми и още толкова с музика за филми.

Миналата година, с единствен по рода си - музикалния проект на Кристиян Ярви „Балканска треска“, заедно с Теодосий Спасов, Мирослав Тадич, Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР откриха „Салон на изкуствата“ в зала 1 на НДК.

Тази година Влатко Стефановски и неговото трио омагьосаха публиката на двадесетото издание на Джаз фестивала в Банско. Участва във второто издание на Sofia GuitArt Festival, в който за пореден път на една сцена му партнира неговият приятел и колега Теодосий Спасов.

На 9 ноември, четвъртък, Влатко Стефановски ще свири за първи път с Биг бенда на БНР. Публиката в Първо Студио на БНР ще чуе сюитата „Квази Балканика“, обичаната пиеса „Йовано, Йованке“ и емблематичните „Калайджийско оро“ и „Jipsy Songs“ много други в изпълнение на виртуозния китарист и невероятните джаз-музиканти.
Автор:
БНР
Публикация:
08.11.2017 г. 15:52
Посетено:
1032
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26613-vlatko-stefanovski-shte-sviri-za-parvi-pat-s-big-benda-na-bnr