Музика

За културните връзки между Япония и България – концерт „Взаимност"

Концертът е в чест на проф. Сачико Кодама, която изпълнява творби на български композитори

За културните връзки между Япония и България – концерт „Взаимност"
Проф. Сачико Кодама, основател на „Пиано дуо асоциация" и проф. Жени Захариева


◊ ПОКАНА
 
Клавирният концерт „Взаимност" ще се състои на 18 октомври в Национален музей „Земята и хората" от 18:00 ч. Концертът е в чест на проф. Сачико Кодама, която е основател на „Пиано дуо асоциация" и има голям принос за развитието на японско-българските двустранни връзки в сферата на музиката. Входът е свободен. 

По време на спектакъла зрителите ще могат да се насладят на виртуозни клавирни дуети, получили награди в конкурса „Пиано дуо асоциация" в Токио. Автори на творбите са известни български композитори – професорите Александър Йосифов, Красимир Тасков, Румен Байрактаров и Стефан Илиев.

В концерта ще участват дуо Мария-Елена Средева и Маркрит Берберян, дуо Ася и Александър Василенко и дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова. 

Сачико Кодама има ключова роля за популяризирането на българските музиканти в Япония и на японските – в България. Заедно с покойния си вече съпруг Кунио Кодама тя изпълнява творби на известни български композитори и записва поредица компакт дискове с тях. Наградена е с престижния български орден „Кирил и Методий", както и със „Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови творци.
 
Концертът „Взаимност" е част от 28-ите Дни на японската култура и се организира от Фондация „Земята и хората" с подкрепата на Посолството на Япония в България.


* * *

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и осма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2017 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2017 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/


Автор:
Организаторите
Публикация:
18.10.2017 г. 12:35
Етикети:
клавирен концертмузикаконцертДни на японската култура
Пиано дуо асоциация
проф. Сачико Кодама
Посетено:
1123
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26486-za-kulturnite-vrazki-mezhdu-yaponiya-i-balgariya-kontsert-vzaimnost