Музика

Концерт на Софийска филхармония от абонаментен цикъл "Извън петолинието"

Диригент Дружелюб Янакиев, солист Теодосий Спасов - 22 октомври 2017, 19 ч., Зала "България"

Концерт на Софийска филхармония от абонаментен цикъл "Извън петолинието"
Дружелюб Янакиев


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт от абонаментен цикъл "Извън петолинието"

22 октомври 2017, 19:00 ч., Зала "България"

Софийска филхармония

Диригент: Дружелюб Янакиев

Солист: Теодосий Спасов

С участието на Борис Динев – ударни, Ивайло Ковачев - пиано

В програмата:

. Дебюси - "Следобедът на един фавн"
. Янакиев / Спасов / Динев / Ковачев - "Валс"
. Равел - "Спящата красавица", "Палечко"
. Янакиев / Спасов / Динев / Ковачев - "Безтегловност"
. Равел - "Грозното момиченце, императрицата на пагодите"
. Янакиев / Спасов / Динев / Ковачев - "Рондо-Блус"
. Равел - "Разговорите на красавицата и звяра", "Вълшебната градина"
. Теодосий Спасов - "Четири котки и една луна"
. Теодосий Спасов - "Отвъд границата"
. Теодосий Спасов - "Бразая"
. Лигети - Румънски концерт за оркестър


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОГРАМАТА

Програмата е разделена на две части. Първата част е във формата на една фантазия, сън или приказка. Втората част е атрактивна, импровизационна, фолклорно-балканска.

В първата част влизат:
Дебюси - Прелюд към "Следобедът на един фавн"
Равел - "Майка ми гъската"
и специално към Равел и Дебюси създадените от нас пиеси за квартет (кавал, цигулка, ударни и пиано) "Валс", "Безтегловност" и "Рондо-блус".

Развитието на тази първа част на концерта базираме върху либретото на балетната версия на "Майка ми гъската": Във вълшебната градина една старица преде на своя чекрък. Принцеса Флорин е потънала в своята игра - скача, лудее, припка насам-натам. Увлечена в играта си тя се спъва, пада и се убожда на иглата на старицата. Принцеса Флорин заспива дълбок сън, от който само целувката на един обичащ я принц би могъл да я събуди. Старицата се преобразява в фея Бенин и омагъосва принцеса Флорин да сънува най-различни приказки, докато пристигне принцът на нейното сърце.

Ето и реда на пиесите/приказките:
. "Валс" (Прелюд, играта и убождането на принцеса Флорин)
. "Спящата красавица"
. "Палечко"
. "Безтегловност"
. "Грозното момиченце - императрицата на пагодите"
. "Рондо-блус"
. "Красавицата и звяра"
. "Вълшебната градина"

Прелюдът на Клод Дебюси към еклогата на Стефан Маларме "Следобедът на един фавн" ще ни въведе в света на сънищата, чувствителността и въображението.

Знаем, че и Дебюси, и Равел са били силно инспирирани от джаз музиката, както и много джаз музиканти в последствие са били повлияни от хармониите и багрите на тяхната музика. Нашите три пиеси са създадени с материал - теми, хармонии и ритми - от двете произведения на Равел и Дебюси, като във всяка една от нашите пиеси е оставено място и пространство за импровизация. По този начин влизаме в един директен музикален контакт, диалог с музиката на Равел и Дебюси като същевременно внасяме елемент на спонтанност, непредвидимост и чувство за момента, което кара музиката да зазвучи още по-живо, автентично и заинтригуващо.

Импровизираната музика ни свързва също така и с втората част на програмата която е посветена на балканския фолклор. С пиесата на Теодосий Спасов "Четити котки и една луна" навлизаме в джазово-фолклорното музициране, така типично за Теодосий. Следват пиесите "Бразая" и "Отвъд границата", които звучат много по български. "Румънски концерт за оркестър" на Г. Лигети е един малък балкански, музикален фойерверк.
Дружелюб Янакиев


◊ ЗА ДИРИГЕНТА

Дружелюб Янакиев завършва Hochschule für Musik und Theater Bern (HMT Bern) с концертна и солистична диплома по специалност цигулка. Продължава професионалната си подготовка в Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK) и се дипломира с отличие в две специалности - симфонично и оперно дирижиране в класа по дирижиране на проф. Йоханес Шлефли.

Дружелюб Янакиев развива творческия си път като диригент и цигулар. Дирижира предимно в Швейцария и Германия и работи с оркестри като Berner Symphonieorchester, Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, Berner Kammerorchester, Sinfonietta Basel, Camerata Zürich, Ensemble Contrechamps Geneva, Zuger Sinfonietta, Bieler Sinfonieorchester и др.

Като цигулар Дружелюб Янакиев е бил солист на Софийска филхармония, Berner Symphonieorchester, Bieler Sinfonieorchester, San Juan Symphony (Аржентина), както и на много от симфоничните оркестри в България. В последните години работи предимно с един от елитните европейски камерни оркестри - Festival Strings Lucerne. Като един от основните членове на този ансамбъл, Дружелюб Янакиев има честта да свири на инструмент Andrea Guarneri от 1680 година (притежание на оркестъра). С Festival Strings Lucerne  изнася концерти на почти всички континенти заедно с водещи световни солисти като Миша Майски, Данийл Трифонов, Хелен Гримо, Рудолф Бухбиндер и др.

От 2008 г. е диригент и главен художествен ръководител на симфоничния оркестър Variaton Projektorchester в Берн. С този оркестър Дружелюб Янакиев развива и реализира множество проекти, които обединяват класическата оркестрова музика с други видове изкуства; проекти, при които си взаимодействат различни музикални жанрове. В рамките на тези креативни проекти Дружелюб Янакиев работи с музиканти като джаз-певицата Sandy Patton, световноизвестната Фадо-певица Carminho, "кавалджията на света" Теодосий Спасов, експерименталното трио Koch/Schütz/Studer, DJ Ramax и др. Характерно за Дружелюб Янакиев е да съчетава едновременно дейността си на диригент и цигулар по време на концертите.

Създаването на нови, нестандартни музикални идеи е една от водещите линии в творческия път на Дружелюб Янакиев. С осъществяването им, той си създава име на един от най-активните, иновативни и креативни млади диригенти в Швейцария.




Автор:
Организаторите
Публикация:
18.10.2017 г. 17:49
Посетено:
2792
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26444-kontsert-na-sofiyska-filharmoniya-ot-abonamenten-tsikal-izvan-petolinieto