Музика

Маестро Борислав Иванов празнува юбилей с „Най-доброто от Верди” на Античния театър

Оперен галаспектакъл на 14 септември от 19:30 часа

Маестро Борислав Иванов празнува юбилей с „Най-доброто от Верди” на Античния театър


◊ СЪБИТИЕТО

Оперният галаспектакъл „Най-доброто от Верди” ще отбележи 85-годишния юбилей на маестро Борислав Иванов, основоположник на Вердиевия фестивал на Античния театър в Пловдив и дългогодишен директор на Опера Пловдив.

На 14 септември на Римската сцена от 19:30 часа са поканени да участват оперните звезди Бойко Цветанов, Камен Чанев и Владимир Стоянов. В спектакъла под режисурата на Кузман Попов са включени сцени, арии и дуети от „Трубадур”, „Риголето”, „Травиата”, „Аида”, „Ернани”, „Дон Карлос”, „Силата на съдбата”. В празничната програма ще участват също гост-солистите Ивайло Джуров и Александър Крунев, както и солистите на Опера Пловдив Таня Иванова, Станислава Иванова, Елена Чавдарова, Михаил Пулиев, Владимир Ников, Борислав Филипов и Август Методиев заедно с  Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив. Диригентската палка ще е в ръката на самия маестро Иванов.

Забележителни и ненадминати от друг български музикант са постиженията и заслугите на Борислав Иванов като основател, мениджър и арт-директор на оперни фестивали. В България той поставя началото на традицията на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив; в продължение на 30 години е арт-директор на Оперния фестивал в Палма де Майорка, ръководи Оперния фестивал в Севиля, стои начело на Оперния фестивал на остров Родос, Гърция, участва също в оперните фестивали в Солотурн, Картуха, Естепона и др., журира международни конкурси в Италия, Германия, Гърция.

Маестро Борислав Иванов е удостоен с редица български и международни награди, сред които най-високото отличие на Германия Орден за заслуги Първа степен, връчен му през 1992 г. лично от президента на Германия Рихард фон Вайцзекер. Носител е на Златен медал за пропагандиране на италианската музика по света. Удостоен е с почетната Златна значка на „Аудиториум” в Палма де Майорка, „Златна лира” на СБМТД за изключителен принос в развитието и популяризирането на българското музикално изкуство. Пловдив го е отличил с две награди и Почетно гражданство.

 Билети за „Най-доброто от Верди” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
08.09.2017 г. 15:10
Посетено:
1560
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26270-maestro-borislav-ivanov-praznuva-yubiley-s-nay-dobroto-ot-verdi-na-antichniya-teatar