Музика

Aнсамбъл „Crush“ с три световни премиери и една за България на фестивала "Аджитато"

Ансамбълът ще изнесе концерт на 25 октомври в Първо студио на БНР

◊ СЪБИТИЕТО

Aнсамбъл „Crush“ с три световни премиери и една за България на Софийския фестивал за камерна музика "Аджитато" през октомври

Ансамбъл „Crush“ идва в България по покана на организаторите на СФКМ "Аджитато" - Сдружение „София – дух и култура“. Ансамбълът ще изнесе концерт в рамките на фестивала на 25 октомври в първо студио на БНР.

„Crush“ изграждат репертоара си от вече съществуващи произведения от 20. и 21. век и същевременно представят вдъхновени от ансамбъла нови творби за нестандартен и/или вариращ състав. Членовете на „Crush“ идват от 5 различни страни като пътищата им се пресичат географски и музикално в областта Рур, Германия. Музицирането заедно за тях е едновременно общуване и безкомпромисно действие - пълноценно осъзнаване както на собствената личностна и музикална същност, така и тази на останалите, търсене и експериментиране с нови тонове и форми на пресъздаване. Особен интерес представляват неконвенционалните им концертни програми, разностранно подпомогнати както от композитора-член на ансамбъла, така и чрез употребата на електроника.

Репертоарът на състава се простира от „класически модернисти“ като Игор Стравински, Бела Барток, Арнолд Шьонберг, Антон Веберн и Албан Берг, през утвърдени имена на композитори от ХХ век като Джон Кейдж, Пиер Булез, Жерар Гризе и Исанг Юн, до творци на нашето време, чието творчество продължава да расте като Джордж Кръм, Волфганг Рим и Тошио Хосокава. В почти всяка тяхна програма присъства и поне едно произведение от млад и все още не толкова популярен композитор, чието творчество по един или друг начин е впечатлило „Crush“. Най-младият композитор, с който са работили, бил на 16 години, когато го ангажират да създаде пиеса за ансамбъла, изпълнена през 2014 г.

„Crush“ съставят програмите за концертите си с обща драматургия, която да обедини концерта в едно цялостно представление. Понякога съчетават чисто инструментални произведения с творби с перформативни елементи или дори с чист пърформанс без инструменти. Често паузи между отделните произведения биват запълнени със специално за целта композирани/реализирани електро-акустични интермеци, благодарение на което две или повече произведения се събират в един голям музикален блок.

Концертът в София е съсредоточен около 4 произведения (3 световни премиери и 1 за България), като двама от композиторите са от най-близкото обкръжение на ансамбъла - от България и от Германия, с които работят от години, и още двама композитори (България и Германия), с които от известно време ансамбълът е в контакт и изчаква подходящ момент за общ проект.

Програмата за концерта на ансамбъл „Crush“ през октомври ще бъде обявена скоро! Следете фейсбук страницата на Софийски фестивал за камерна музика "Аджитато"!

Билети може да закупите като заявите желанието си на фейсбук страницата на фестивала, а скоро ще бъдат налични и в касите на Кантус Фирмус, както и онлайн. 

Автор:
СФКМ Аджитато
Публикация:
26.08.2017 г. 16:35
Посетено:
987
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26217-ansambal-crush-s-tri-svetovni-premieri-i-edna-za-balgariya-na-festivala-adzhitato