Музика

Jazzanitza: български фолк-джаз от ново поколение

„Jazzanitza“ ще звучи на три от най-големите и престижни джаз фестивали в България

Jazzanitza: български фолк-джаз от ново поколение


◊ СЪБИТИЕТО

През юли и август почитателите на инструменталната музика в София, Велико Търново и Созопол ще могат да се насладят на български фолк-джаз от ново поколение с представянето на проекта Jazzanitza/”Джазаница” на барабаниста Борислав Петров.

В едноименния албум „Jazzanitza“ участват вече утвърдени джаз музиканти, както на българската, така и на международните сцени – Димитър Льолев, Владимир Кърпаров, Людмил Крумов, Борис Таслев, а специален гост е ветеранът във фолк-джаз експериментите - Антони Дончев.

Музиката на „Jazzanitza“ ще звучи на три от най-големите и престижни джаз фестивали в България: 

• Dixie Jazz Fest във Велико Търново (7 юли)

A to Jazz Fest в София (8 юли)

Фестивал "Аполония" в Созопол (28 август)

На предстоящите концерти Jazzanitza ще свири в състав: 

. Борислав Петров – барабани/композиции
. Димитър Льолев – алто саксофон
. Владимир Кърпаров – тенор и сопрано саксофон
. Людмил Крумов – китара
. Борис Таслев – контрабас
. Михаил Иванов – контрабас (ще замести Б. Таслев във В. Търново)

Специален гост: Антони Дончев - пиано


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Много любими български думи, като лютеница, криеница, наденица, ръченица, копаница, завършват с окончанието „ница“. Думата “джазаница” придава на “джаз” един някак български облик и точно това е основната идея, залегнала в музиката на Jаzzanitza, чийто композитор е барабанистът Борисла Петров.

Jazzanitza е колектив от български джаз музиканти, чиито творчески търсения гравитират около сливането на музикални елементи от съвременния джаз и българската народна музика. Те са и част от първото поколение музиканти, които след демократичните промени (1989 г.) имат възможността да получат своето джаз образование в чужбина и да пренесат наученото на българска почва.

Jazzanitza следва стъпките на гиганти в българската инструменталната народна и джаз музика като Иво Папазов, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Антони Дончев и много други, чието творчество през годините е безспорно доказателство за успешното съжителство между българската народна музика и джаза. Един от основните елементи в музиката на Jazzanitza е българският неравноделен ритъм, но характерният белег, който отличава българските ритми от всички останали е нещо, което Борислав Петров нарича “български груув".

„Българският груув е естественият, танцувален начи, по който българският ритъм получава соята неравноделност; тези къси и дълги метрични времена, които са пряко свързани с танцовите стъпки и са станали едва ли не част от нашата нервна система. Всеки българин, независимо дали е музикално образован или не, усеща този груув“. "Всяка композиция от албума е посветена на конкретен човек. “Гагарин” е вдъхновена от един от моите музикални герои, барабанистът Стоян Янкулов, който е един от иноваторите в българските барабани; “Culture Differences” е посветена на Теодосий Спасов, който веднъж ми сподели, че “има нещо неопитомяемо в българския фолклор, което чужденците никога няма да могат да усетят и разберат.” - казва композиторът Борислав Петров.


За повече информация: jazzanitza.com

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.07.2017 г. 19:26
Етикети:
Борислав Петровконцертимузикаджаз
български фолк-джаз
Джазаница
Jazzanitza
Посетено:
1614
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/26046-jazzanitza-balgarski-folk-dzhaz-ot-novo-pokolenie